Nemzetközi gyertyagyújtásaz elesett katonák emlékére nov. 11-én 11 óra 11 perckor

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_1111112.jpgA Krajczáros Alapítvány idén már 7. alkalommal szervezi meg a 11. hónap 11. napjának 11 óra 11. percében azt a gyertyagyújtási akciót, amelynek célja a harctéren elesett katonákra való közös emlékezés. A flashmob akcióra Székesfehérváron 11 helyszínen kerül sor. Ezek közül az egyik a Szentlélek katonatemető, ahol a közös gyertyagyújtás előtt Böjte Csaba osztja meg gondolatait a jelenlévőkkel.

A „Közös Európában együtt emlékezés” szellemiségének a jegyében kerül sor holnap délelőtt arra a megemlékezésre, melyet hat évvel ezelőtt hívott életre a Krajczáros Alapítvány azzal a céllal, hogy november 11-e hivatalosan is a Harctéren Elesett Katonák Nemzetközi Emléknapjává váljon. Ennek érdekében minden év 11. hónapjának 11. napján 11 óra 11 perckor gyertyagyújtási akciót szerveznek a csatatéren életüket vesztett katonákért, melynek során arra ösztönzik a ma élő nemzedék tagjait, hogy tekintsék fontosnak a csatatereken elesett déd- és ükapáink emlékének megőrzését. A hősök – köztük számtalan közkatona – ezáltal lesznek halhatatlanok.
A kezdeményezést támogatja a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, amelynek elnöke az akció védnöki tisztségére is felkérést kapott. A tavalyi évben a flashmob akcióhoz már 13 országból érkezett visszacsatolás. Idén Székesfehérváron 11 helyszínen lesznek holnap megemlékezések: a Bazilika mögött a Fekvő katonánál, a Zichy ligetben a 17-esek, míg a Vörösmarty téren a 69-esek emlékművénél, a Városház téren a 10-es huszároknál és a Harangnál, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház udvarán a Gyóni Géza szobornál, a Hosszú temetőben Poór Gyula síremlékénél, a Palotai úton a Szerb temetőben, majd a Rác utcában a Rác templom oldalán lévő emléktáblánál, a Szentlélek katonatemetőben, a Géza utca – Király sor sarkán a Gyergyó emlékparkban, az Ady Endre utcában a „diákok” emlékművénél, míg az Ady Endre – Oskola utca sarkán a „vitézek” emléktáblánál.
A Szentlélek katonatemetőben a megemlékezést a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete szervezi 11 órai kezdéssel. A közös gyertyagyújtás előtt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója mondja el gondolatait az egybegyűlteknek. A rendezvényen dr. Simon László kormánymegbízott és Molnár Tamás tanácsnok is részt vesz. A szervezők azt szeretnék, ha minél többen csatlakoznának a gyertyagyújtási akciójukhoz. Kérik, hogy akinek lehetősége van, vegyen részt valamelyik megemlékezésen, vigyen gyertyát vagy mécsest, és gyújtsa meg az elesett hősök emlékére!  
www.onkormanyzat.szekesfehervar.hu