„Megengedhetetlen, elfogadhatatlan, botrányos”

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_article1.jpgSokan kérdezik, hogy mi történt, történik Romániában!? Talán maga Klaus Johannis államfő szavai megvilágítják az okát annak az elementáris haragnak, ami most Románia nagyvárosaiban fellángolt! Imádkozunk ezekben az órákban egy igazságosságra épülő békés, nyugodt társadalomért!!

Csaba t. 
Gyásznap a mai a jogállam számára, amelyre súlyos csapást mértek az igazságszolgáltatás ellenségei – véli Klaus Johannis államfő a kormány által kedden elfogadott, az igazságszolgáltatással kapcsolatos tervezetekre utalva.
„Gyásznap a mai a jogállam számára, amelyre súlyos csapást mértek az igazságszolgáltatás, az igazság és a korrupció ellen folytatott küzdelem ellenségei" – fogalmaz Facebook-bejegyzésében Johannis.
Az elnök szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) „figyelmen kívül hagyta több millió szabad román állampolgár álmait és törekvéseit, azokét, akik korrupciómentes országban kívánnak élni".
„Ma a PSD és az ALDE semmissé tette az igazságszolgáltatásban dolgozó több ezer őszinte és bátor ember munkáját, akik bebizonyították az elmúlt években, hogy senki és semmi nem állhat a törvény felett. A PSD és ALDE alkotta kormány felszámolta több millió román állampolgár arra irányuló törekvését, hogy Románia Európa-szerte köztiszteletnek örvendő ország legyen" – áll a bejegyzésben.
Az elnök hangsúlyozza, decemberben egy jobb élet reményében mentek el szavazni az emberek, ehelyett azonban mást kapnak.
„A decemberi szavazás eredménye alapján létrejött egy többség, amely legitim kormányt alakított. A megszerzett szavazat azonban nem jelenthet biankó csekket, amelynek alapján a többség kénye-kedve szerint cselekszik, kezdve az ország gazdasági stabilitását megkérdőjelező populista intézkedések meghozatalától az igazságszolgáltatás és a jogállam lábbal tiprásáig. Decemberben egy jobb élet reményében, nem pedig a korrupcióellenes törvénykezés gyengítése érdekében mentek el szavazni az emberek" – fogalmaz Johannis.
Az elnök hozzáteszi, mától a jogállam visszaállítását tekinti fő küldetésének. „Megteszek mindent, ami tőlem telik, hogy felszabadítsam Romániát a korrupció alól. Mandátumom utolsó napjáig ezért fogok harcolni" – zárja bejegyzését az államfő.
Kedd esti ülésén törvénytervezetet fogadott el a kormány bizonyos bűncselekményekért kirótt büntetések, valamint a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedések közkegyelemben részesítéséről.
„Elfogadtunk egy sor intézkedést, hogy megelőzzük az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatát. Ez ügyben elfogadtuk az egyes büntetéseket és a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedéseket kegyelembe részesítő törvény tervezetét. Egy másik tervezet módosítja és kiegészíti a büntetés-végrehajtást szabályozó 2013/254-es törvényt' – nyilatkozta Florin Iordache a Victoria-palotában.
Emellett sürgősségi rendelettel módosította a kabinet a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet.
„A sürgősségi kormányrendelet módosítja és kiegészíti a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet. Gyakorlatilag ezzel a rendelettel összhangba hoztuk a Büntető törvénykönyveket az Alkotmánybíróság határozataival, amit vagy a kormánynak, vagy a parlamentnek kellett megtennie" – mondta a tárcavezető.
„Megengedhetetlen, elfogadhatatlan, botrányos, csúfot űznek belőlünk. Ezt nem lehet tolerálni, hogy az éj leple alatt, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) véleményezése nélkül elfogadjanak egy sürgősségi kormányrendeletet olyan érzékeny témákban, mint a büntető törvénykönyv és a bűnügyi perrendtartás. Ezt nem szabad tolerálni” - fogalmazott szerdán reggel Klaus Johannis államfő a CSM ülése előtt.
Mint korábban írtuk, a Grindeanu-kormány kedden este azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.) és bűnügyi perrendtartást, egyebek között megváltoztatva a hivatali visszaélés meghatározását. A Btk-módosítás tíz nap múlva lép hatályba, és számtalan korrupcióval vádolt politikus menekül meg a felelősségre vonásról.
A CSM azért ült össze, hogy véleményezze a sürgősségi rendeletet. A testületnek lehetősége van az alkotmánybírósághoz fordulni, hogy megakadályozza a jogszabály hatályba lépését.
Klaus Johannis államfő az ülés után elmondta, a CSM elnöke kész az alkotmánybírósághoz fordulni az ügyben, és annak is örül, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók egybehangzóan támogatják ezt a kezdeményezését. A taláros testülettől pedig azt várja el, hogy függessze fel a sürgősségi rendeletet.. 
www.maszol.ro