Ennek a magyar költőnek a legnagyobb a szókincse

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_tablazat.jpgModern technológia derítette ki, hogy ki vezeti a listát mintegy 60 ezer egyedi szóval. Egy átlagos értelmiségi csak fele ennyit használ.

Az Origo szerkesztősége utánajárt egy legendának, amely szerint Arany Jánosnak van a legnagyobb szókincse, Adatelemzésnek vetették alá a 19. század egyik legnagyobb magyar költőjének munkáit (azaz "ráengedték a szupertechnológiát a verseskötetekre"), és összehasonlították a magyar irodalom 5 másik alakjának a műveivel.
Vörösmarty Mihály, József Attila, Petőfi Sándor, Babits Mihály, Ady Endre és Arany János alkotásaiban azt vizsgálták, hogy melyikük használta a legtöbb egyedi szót és szótövet. Ez alapján Arany János vezeti a listát, csaknem 60 ezer egyedi szóval. Mint azt Főtér írja, "magyar nyelvben összesen 60-100 ezer egyedi szó van, egy átlagos értelmiségi egyévnyi beszédét rögzítve körülbelül 25-30 ezer szó fordulna elő."
Bár az eredmények szerint a hat költő közül Babits Mihály írta le a legtöbb szót, 398.003 darabot, ebből "mindössze" 27.116 volt egyedi szó. Arany János azonban az élete során leírt 287.425 szóból összesen 59.697 egyedi szót használt. Egyébként József Attilánál a legnagyobb az egyedi szavak aránya a többihez képest.
"Érdekességként megemlíthetjük, hogy a "szép" jelző mindegyik költőnél tekintélyes mennyiségben fordul elő, Arany János ezek után legtöbbször a "király", "ember", "nap" és "Toldi" kifejezéseket használta. A többi költőnél gyakran előfordult még a "magyar", a "bús" és az "Isten" - írja a Főtér.
www.szeretlekmagyarorszag.hu