Magyar segítség érkezett Erbilbe

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_irak3.jpgTudom, hogy nem vér szerinti rokonok az üldözött Káld, az Asszír keresztények, de azt is tudom, hogy Jézus Krisztusban ők örökre igazi testvéreink!! Nem tudok arabul, de mégis úgy örvendek nekik, mind ahogyan Juliánusz barát örvendett a megtalált testvéreinek! Ne engedjük el egymás kezét!! 

Csaba t.
„A kereszténység sosem hal meg Irakban” – magyar segítség érkezett Erbilbe
Magyar segítséggel újulhatnak meg a lerombolt keresztény városok Irakban. Több mint egy milliárd forintból indulhat meg több elpusztított település újjáépítése: a pénzből házakra és iskolákra is jut. Nemrég egy magyar küldöttség járt Erbilben, ahol több mint 1200 keresztény ember várja, hogy új életet kezdhessen. A közmédia stábja exkluzív felvételeket készített.
Konténerváros Erbilben: 1200 keresztény menekült család várja itt, hogy sorsa jobbra forduljon. Az Iszlám állam mindent elsöpörni akaró kegyetlen rombolása százezreket tett földönfutóvá ebben a térségben.
Rami 25 éves, testnevelő tanár. Mindene odaveszett menekülés közben. Az iszlám terroristák porig bombázták szülővárosát. Az MTVA riporterének, Siklósi Beatrixnak kérdésére, miszerint miként képzeli a jövőt, a válasza egyértelmű: Nem adjuk fel! Újrakezdjük!
„Ígérjük, hogy a kereszténység megmarad Irakban. Sosem hal meg” –  teszi hozzá.
Az újrakezdés azonban nem egyszerű. Hiszen a lerombolt városokat újjá kell építeni. Többek között ebben segítünk az iraki keresztényeknek mi, magyarok – állítja Hölvényi György, a térséget rendszeresen látogató európai parlamenti képviselő.
„Magyarország odaállt ehhez a feladathoz. És azt lehet mondani, nem maga az intézmény a fontos, hogy van egy keresztény üggyel foglalkozó helyettes államtitkárság, hanem ez egy kiáltás, hogy csináljunk valamit” – fogalmazott Hölvényi György.
A több mint egymilliárd forintos magyar támogatásból új házak épülhetnek a keresztények ősi földjén. Na meg egy iskola Erbilben.
Bashar Warda káld érsek bízik abban, hogy a 6-tól 18 éves korosztály oktatását szolgáló intézmény szeptemberre megnyitja kapuit.
Amikor diákok együtt tanulnak, és nemcsak keresztények járhatnak majd ide, akkor én hiszem, hogy 6-7-8 éven keresztül olyan barátságok alakulhatnak ki, amelyek egy életre szólnak – fogalmazott.
A magyar állam támogatása üzenet is egyben: Nem a bajt kell importálni, hanem a segítséget exportálni oda, ahol nagy a szükség.
Az iraki keresztények helyzetéről egy dokumentumfilm is készül, ezt később láthatják majd a közmédia csatornáin.
Fotó: MTVA
www.hirado.hu