A Csíksomlyó Üzenete pünkösdi száma

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_b_csiksomlyo-uzenete-vn-002.jpgMegjelent a formailag és tartalmában megújult Csíksomlyó Üzenete kegyhelylap pünkösdi száma. A csíksomlyói kegytemplom–pápai kisbazilika folyóirata XI. évfolyamának . száma a 450. csíksomlyói búcsúra emlékeztet: a vezércikket a főszerkesztő, Urbán Erik templomigazgató jegyezi Hová is megyünk?

Mindig hazafelé tartunk címmel, amelyet a pünkösdi zarándoklat ünnepi szónokával, a dr. Veres András győri megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével készített interjú követ. A lap arról ad hírt, hogy a szónokon kívül a csíksomlyói zarándoklat vendége lesz fr. Michael Perry, a Kisebb Testvérek miniszter generálisa, valamint Miguel Maury Buendia érsek, a Vatikán bukaresti nagykövete.
A folytatásban a megújult Csíksomlyó Üzenete rovatai olvashatók. A Benső utakban Nyényei Pál a tékozló fiú történetét elemzi, Nagy Zoltán pedig A Hegy címmel Márton Áron püspökről közöl mozaikkockákat. A Szentírás közelről vendége ft. Benyik György teológus, aki a feltámadásról elmélkedik. A Családban című rovat is gazdag tartalmat kínál: ft. Lukács Róbert az Amoris Laetitia apostoli buzdítás VIII. fejezetét értelmezi, Harsányi Pál Ottó ferences A szeretet gazdagsága a családban, Borota Gábor Az abortusz, és ami mögötte van címmel közöl írást, Kádár Annamária, a neves pszichológus pedig Az én mesém címmel a mese-, a történetmondás fontosságát hangsúlyozza cikkében.
A iatal szemmel című rovatban Kovács Krisztián OFM Hát nem lángol a szívünk? című írásában egy hajléktalanoknak szervezett római zarándoklat aspektusait eleveníti fel, Tyukodi Beáta pedig a Krisztus-közösség megtartó erejét láttatja, Kunszabó Anna 3+1 szempont – a Biblia a bibliád? címmel jegyzi cikkét a bibliahasználatról. A rovat Carlo Acutis, a 2006-ban tizenöt éves korában leukémiában elhunyt milánói fiú példamutató keresztény életét megidézve zárul.
A Ferences múlt című rovatban Benkő Elek a Szűzanya csíksomlyói kegyszobrán végzett legfrissebb kutatásokról ad számot. A Roncsolásmentes módszerek a csíksomlyói középkori kegyszobor kutatásában című rövid tanulmány a szerzőn kívül Mende Balázs Gusztáv, Mihály Ferenc és Muckenhaupt Erzsébet közös kutatómunkájának összegzése.
A Kitekintő Vilniusba, a Hajnal-kapu nemzeti Mária-kegyhelyre kalauzolja el az olvasót. Borsodi L. László írásában emlékeztet, hogy 2007 szeptemberében a litván főváros adott otthont az európai nemzeti Mária-kegyhelyeket tömörítő Európai Máriás Háló konferenciának, amelyen Csíksomlyó képviselte Romániát.
A lapszámot a kegyhely életére reflektáló elmélkedés, valamint a csíksomlyói kegyhely történéseit számba vevő összegzés és könyvajánló zárja.
A Csíksomlyó Üzenete megvásárolható a csíksomlyói kegytemplom kegytárgyboltjában, valamint az újságárusoknál.
A kép illusztráció
Borsodi L. László
ferences sajtóreferens