Mi legyen a gyerekkel a vakációban?

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_kadaranna17.jpgKevesebb mint egy hét múlva kezdődik a nyári vakáció, ami az iskolások számára 13 hét szabadságot jelent. Ám ez az időszak igazi logisztikai és kreatív kihívás elé állítja a szülőket, akik ezidő alatt felvigyázót, programokat, táborokat kell találjanak gyerekeiknek. Kádár Annamária pszichológust kérdeztük a legoptimálisabb lehetőségekről.

Mi legyen a gyerekkel a vakációban? – Szakember véleményez
Táborozási és kirándulóhelytippek
Kevesebb mint egy hét múlva kezdődik a nyári vakáció, ami az iskolások számára 13 hét szabadságot jelent. Ám ez az időszak igazi logisztikai és kreatív kihívás elé állítja a szülőket, akik ezidő alatt felvigyázót, programokat, táborokat kell találjanak gyerekeiknek. Kádár Annamária pszichológust kérdeztük a legoptimálisabb lehetőségekről.
– Tanuljon-e a gyerek a vakációban?
– Véleményem szerint ne tanuljon. A derűsen, közösen, élményekben gazdag idő az ideális vakáció. A tanuláslélektani vizsgálatok rámutattak arra, hogy érdemes a tanulási időszakok után szünetet tartani, hogy a tudás rendeződjön bennünk, így alakulnak ki a képességek. Az a gyermek, aki végiggyakorolja a nyarat, persze, hogy ügyesebb lesz szeptemberre, de már ősz végére belefárad, unja, nem motivált. Míg az, aki „csak vakációzott”, kipihenve szárnyal, még azt is jól csinálja majd, amit vakáció előtt nem tudott. Én házi feladatnak azt adnám: érezze jól magát, a család pedig minél több időt töltsön együtt.
– Szerencsés „betáblázni” a gyerek nyári vakációját – táborok, kirándulás, egyéb tevékenységek szoros egymásutánja –, vagy inkább szabadon kell hagyni, hogy találkozzon barátaival, pihenjen?
– Jó, ha van egy ritmusa a szünidőnek is, de nem kell betáblázni. Egy tábor bőven elég, a kirándulások között is érdemes szünetet hagyni, legyen lehetőség a strukturálatlan szabadidőre, önfeledt játékra, barátokra, sőt, jó alvásokra is.
– Milyen megoldások a legoptimálisabbak azon gyerekek számára, akiknek szülei dolgoznak nyári szünidőben? Bébiszitter, dadus, esetleg családon belüli felvigyázót találni egészségesebb?
– Minden család a lehetőségeihez képest kell megoldja a gyerek felügyeletét. Fontos, hogy milyen kapcsolatban van a család, a gyermek a nagyszülőkkel, keresztszülőkkel, nagynénivel, szülők testvéreivel, és ők vállalják-e huzamosabb ideig a gyerek felügyeletét. Ugyanakkor a bébiszitter, a dadus is ugyanolyan jó döntés lehet, ha jó kapcsolatot tud kialakítani a gyermekkel és megbízható.
– Mikortól nem korai már a gyereket a nagyszülőknél hagyni huzamosabb ideig?
– Kisiskoláskorban már nagy élmény lehet a nagyszülőknél töltött időszak, különösen, ha a városon élő gyerekek utaznak el egy vidéki vakációra, ahol jó levegőn, szabadon játszhatnak. Egy óvodáskorúnak még akkor is, ha szokva van a nagyszülőkkel, nehéz a leválás, így célszerű rövidebb időszakkal kezdeni.
– Mikor lehet bátran ottalvós táborba küldeni a gyereket?
– Általában a gyermekek kisiskoláskor közepétől válnak „táboréretté”. Addig előfordul, hogy a gyermek kezdetben lelkes, de amikor közeledik az időpont, hirtelen meggondolja magát, megijed. Hogyha van ismerős, akivel közösen mehet, hogyha tudja, hova fog menni és mit fog ott csinálni, annál kevésbé fog szorongani. Óvodáskorban, kisiskoláskor elején célszerű inkább napközis táborba küldeni a gyermeket. Egy tábor, ha tényleg élménygazdag, nemcsak a gyermek önértékelését és önbizalmát növeli, hanem önállóságra is nevel.
– Milyen táborokat ajánlana különböző korosztályú gyerekek számára Maros megyében, Erdélyben?
– Július 7-9-e között a Nyárádszentlászón megszervezett családos hétvége, közös szülő-gyerek tábor nemcsak árban, hanem a színes programkínálatában is egyik legjobb választás a szülőknek. Ügyességi játékok, társas-, valamint szabadtéri játékok, szülőmegőrző, baba-mama sarok, szakmai előadások és koncertek várják a jelentkezőket. A Kalibáskő Gyerekvilág pedig választékos, minden korosztályra kiterjedő programokkal várja a mókás kedvű gyerekeket.  Válaszúton alkotótáborba hívják a családokat, ahol kézműves foglalkozások mellett lehetőség van népdalokat és néptáncot is tanulni. Augusztusban pedig családos tábort szervez a Yuppi onkológiás megbetegedéses gyerekeknek és szüleiknek a Maros megyei Mezősályin.
– Anyaként, illetve pszichológusként milyen egynapos, vakációs programokat ajánlana a gyerekeknek, akár szülőkkel, Vásárhelyen, vagy környékén, elérhető távolságban?
– A Somostető, az állatkert meglátogatása mindannyiszor élmény a gyerekeknek, de látványos a parajdi lepkeház, a sóbánya, a kőrispataki Szalmakalap Múzeum. Elérhető távolságban van a Brassó megyei Barcarozsnyón Európa legnagyobb dinóparkja. Élmény lehet a kirándulás kicsi vonattal Szováta és Vármező között, de Kundon létezik szamárfarm is. Különleges látványosság Segesvár óvárosában az óratorony órajátéka, szép kirándulás lehet a Keresdi Bethlen-kastély. Kulturális programot igénylőknek ott vannak a Csűrszínházi Napok, és a mozgékony gyerekeket érdemes gyalogtúrára vinni, gombászni, kirándulni Istenszékére vagy a Bekecs-tetőre, Tordai sóbányába, illetve -hasadékba. De jó program a városon élő gyerekeknek az esztenalátogatás, szekerezés, állatsimogatás is.
Pál Piroska
www.kozpont.ro