Szent Péter és Szent Pál, keresztény reményünk hordozói

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_IMG_5052_2.jpgJézus Krisztus szeretettel megszólítja Szent Pétert, és megkéri, hogy halászhajójával vigye ki őt a nyílt vízre. Kidobják a hálót és a Mester szeretettel megajándékozza a fáradt halászt, megtölti csónakját friss hallal. Péter, a nyilvánvaló csoda előtt önmagába száll, megvallja bűneit és alázattal kéri Jézust: "Távozz tőlem, mert én egy bűnös ember vagyok." Jézus nem fordul el Pétertől, hanem jóságosan felkéri, hogy legyen a tanítványa. Péter elindul, de újból és újból megtorpan.

 

Ismerős az a történet, mikor Jézus arról beszél, hogy az emberfiának szenvednie kell. Jézus beszél, közbe Péter néhány társával lemaradt és maguk között arról vitáznak, hogy ki nagyobb közülük, ki fogja átvenni Jézus tanítói helyét. Jézus nem sértődik meg, ölébe ültet egy gyermeket és jóságosan oktatja tanítványát: "Nézd, ki legnagyobb akar lenni közületek, az legyen mindenkinek a szolgája! Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, ti sem fogtok bemenni az Isten országába." Nagycsütörtök, nagypéntek, Péter újból elesik, Jézus jóságosan felemeli! Jézus feltámadása után nincs számonkérés, nincs ítélkezés, a Mester jóságosan csak ennyit kérdez: "Mondd Péter, szeretsz te engem?"  Szent Pál is Jézus vezetésével hosszú utat tesz meg, Szent István vérétől eljut odáig, hogy megírja az emberiség legtöbb nyelvre lefordított legszebb költeményét, a Szeretethimnuszt. 
Két apostol fejedelem, Jézus Krisztus szeretetében mosta tisztára arcát, nőtt fel oda, hogy ne csak példaképei legyenek az emberiségnek, hanem az Egyház alapítói is. Az ő életük ékes bizonyítéka annak, hogy a szeretet gyógyít, felemel, megszentel. Adná az Isten, hogy ezen a szép napon, tudatosan mi is merjünk rálépni erre a csodálatos, krisztusi útra. Merjük, tudjuk egymást akkor is szeretni, amikor a másik nem érdemli meg, vagy amikor a másik nem tudja viszonozni. A szeretet orvosság, életelixír, az örök élet forrása, az az isteni erő, mely a marék porból született embert elvezeti a nemlétből az örök életbe, a föld porától Isten menyegzős asztalához. Az a csodálatos, hogy ezt az isteni erőt a mi Urunk Jézus Krisztus megosztja az ő szentjeivel, szeretné megosztani veled is, velem is. Milyen csodálatos lenne, ha a Jézus Krisztustól földre hozott szeretet és jóság, mint egy megállíthatatlan láncreakció beindulna, és átalakítaná világunkat.
Szent Péter és Szent Pál emlékünnepén, élő reménnyel kérjük Megváltónkat, hogy szeressen bennünket, bűnös gyermekeit, és tanítson meg szeretni az ő szentséges szívének szeretetével. 
Ámen.