Székely leányok és legények közös tánca Csíkszereda főterén

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_1000szekelyleanytalakozo17.jpgA huszárok vezetésével székely ruhába öltözött lovasok és népviseletben lévő leányokkal, legényekkel zsúfolásig telt szekerek vonultak fel szombat délelőtt a csíkszeredai Szabadság térre, az Ezer Székely Leány ünnepélyes megnyitójára, illetve a közös táncra.

A hargitai megyeszékhelyre Háromszék tíz településéről 333-an érkezetek székely népviseletben, és a város lakói közül is sokan jelen voltak, hogy meghallgassák Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke köszöntőbeszédét. Borboly Csaba felszólalásában kiemelte, amikor ennyi székely ruhás ember, fiatal gyűl össze, akkor nem a sok önzést, az egyéni, különutas vágyakat látjuk, hanem a jó, szabad székelyt, akik megőrzik a múltat és tudatosan gondolkodnak a jövőről.
A megnyitót közös tánc követte, majd a csoportok felvonultak a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol az Urbán Erik ferences szerzetes celebrálta ünnepi szentmisén vettek részt.
12 órakor a csoportok a csíksomlyói nyeregbe vonultak fel, délután öt órától tartják a népviseleti mustra kiértékelését és a legnépesebb település díjazását. A részletekkel visszatérünk.
Fotó: Gecse Noémi
www.szekelyhon.ro