Vasárnap kezdődik a Házasság hete – Böjte Csaba is Makóra látogat

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_hazassag-hete-1170x780.jpgSzámos program várja az érdeklődőket a Házasságok hetén Makón is: a vasárnap kezdődő programsorozat a házasok mellett a házasságra készülőket is igyekszik megszólítani majd.

Mint Biró István elmondta: február 10-én, vasárnap veszi kezdetét a Házasság hete, amelynek alkalmából Makón is kezdetét veszi a programsorozat. Vasárnap szent liturgia keretében a házaspárokért, illetve a házasságra készülőkért fognak imádkozni, hétfőn pedig a Csanád vezér téri kápolnában tartanak majd szentmisét, ahol a szentségimádás a házaspárok bevonásával történik majd.
– Hétfő este lesz az egyik csúcspontja a hétnek, amikor is Böjte Csaba testvér látogat el a városunkba, elfogadta a meghívásunkat, és ő arról fog beszélni nekünk, hogy hogyan látja, illetve hogyan éli meg az emberi kapcsolatokat. Számtalan gyerek van rábízva, nagyon sok gyereknek a családi hátterét is látta, és a tapasztalatairól fog beszélni – emelte ki a makói görögkatolikus közösség parókusa. Mint hozzátette: Csaba testvér elhozza biztató gondolatait, amivel segíti a házasságban élőket, illetve felhívja a buktatókra a figyelmet.
– Ma úgy megyünk bele házasságokba, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi az a házasság. A házasság egy olyan dolog, ami nagyon sok mindent tud adni az embernek, fel tudja lángolni, és tarthat ez még sok éven keresztül is, és az ember ki tud benne teljesedni. De hogyha nem készült fel azokra a próbákra, nehézségekre, feladatokra, amik előttünk állnak, akkor nagyon csúnyán össze tudja törni magát – mondta el Biró István Böjte Csaba egy házassággal kapcsolatos története kapcsán.
Mint emlékeztetett: Makóról évről évre küldenek adományokat a gyerekeknek Dévára, így amikor Böjte Csaba jelen lesz, az egyfajta köszönet is részéről, hogy a makóiak is gondoskodnak róluk. A mostani látogatás alkalmával is adománygyűjtést szerveznek, amelyre az idő rövidsége miatt főképp pénzadományokat várnak, amelyeket előzetesen vagy a helyszínen is be lehet dobni a perselybe. Amennyiben valaki máskor tudná, vagy más mivel szeretné támogatni őket, annak eljuttatásában is segítséget nyújt a parókus.
Február 16-án, szombaton pedig Döbrentey Ildikó és Levente Péter Lelkiderűgyakorlatán is részt vehetnek az érdeklődők: a díjtalan rendezvény 10 órától a Korona dísztermében kerül megrendezésre. Ennek kapcsán Biró István úgy fogalmazott: az 51 éve házasságban élő Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadása arról fog szólni, hogy megerősítsék, illetve biztassák a résztvevőket – azokat is, akik már benne vannak a házasságban, és azokat is, akik előtte állnak.
– A célunk kimondatlanul is az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez egy olyan jó életforma, amire csináljunk kedvet, hogy az emberek vágyjanak arra, hogy így éljenek. A célunk mindenképp az lenne, hogy találkozzunk olyan párokkal, megteremtsük a kapcsolatot azokkal, akiknek tudunk segíteni, és akik rászorulnak a segítségre, illetve azokkal a fiatalokkal, akik szeretnének úgy elköteleződni majd, hogy tudjanak örülni a döntésüknek 51 év múlva is – hangsúlyozta.
Házasság Hete Makó 2019 részletes programja:
Február 10. vasárnap, 8.30
Szent Liturgia a Házasokért és Házasságra készülőkért
– Makói Görögkatolikus Templom (Templom köz 5.)
Február 11. hétfő, 18.00
Szentmise a házaspárokért és házasságra készülőkért, majd szentségimádás házaspárok vezetésével
– Csanád vezér téri kápolna
Február 16., szombat 10.00
Döbrentey Ildikó és Levente Péter lelkiderűgyakorlata
– Korona díszterme
Április 14., Virágvasárnap 16.00
Dr. Szenczi Árpád: Családi és intézményi nevelés a gyermek fejlődésének szolgálatában
– Újvárosi református imaterem