A hazai keresztény zene idei legjobbjai – Szubjektív elemzés

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_koncert19.jpgJövő pénteken már harmadik alkalommal adják át a Szikra-díjat. A szakmai alapon odaítélt keresztény zenei díj legjobbjait öt különböző kategóriában díjazza a zsűri. A Közönségdíj során viszont mi is leadhatjuk voksainkat az általunk legjobbnak tartott alkotásra. Szubjektív véleményünk következik.

 
Legjobb előadás – Tóth Kata: Egy lépést teszek
Egy lépést teszek… Szerintem ez mindig a legnehezebb. Legyen szó arról, hogy eldöntöm, mától minden nap odafigyelek a testmozgásra és elmegyek futni. Vagy lemondok egy káros szenvedélyről. Esetleg előveszem a Bibliát és minden nap elolvasok egy részt belőle. Többször előfordult már velem, hogy feladtam, ellustultam és nem sikerült megfelelnem a kitűzött célomnak. Ez a dal viszont számomra arról szól, hogy gondolkodjak napról napra. Kérjem Jézust, hogy segítsen az elhatározásomban és az ő segítségével lépésről lépésre jussak el hozzá, az ő oldalán. Ezért is tetszett meg Tóth Kata: Egy lépést teszek c. száma, mert előadásmódjában is kifejezi azt a letisztultságot, azt a harmóniát, ami jelképezi a Jézussal való kapcsolatot, ha elszánom magam arra, hogy egy lépést tegyek felé…
Legjobb dal – The Sign: Tékozló
Neked is jár egy új esély… Hányszor megtapasztalom Istennek ezt a kegyelmét a szentgyónások során. Ebben a dalban a tékozló fiú története elevenedik meg. A mondanivalója mellett megragadott a fiatalos előadásmódja is.
Legjobb dalszöveg – Lea Mónika: Fontos dolgok
Már az előző kategória során is elgondolkodtam, hogy számomra ez a legjobb dal. Végül ott egy hajszállal, de a „Tékozló” nyert nálam. Ennek ellenére a dalszövegét tekintve szerintem ez volt a legjobb. Sokszor hajlamos vagyok arra, hogy megfeleljek a többségnek, pedig az nem is én vagyok. Ezt sajnos nem mindig könnyű észrevennem, de ezért is jó, ha figyelek arra, ki lakik a szívemben. Mert Jézus mindig szól, ha a fontossági sorrend felcserélődne bennem. Az a fontos, hogy ezt észre is vegyem…
Legjobb dicsőítő dal – Révész Dániel: Méltó Jézus
Ez szerintem egy nagyon érdekes kategória. Mitől lesz valami a legjobb dicsőítő dal? Nekem nagyon fontos, hogy megszólítson belülről is. Talán ez a legszubjektívabb vélemény, mi az, ami éppen megszólít? Ráadásul számomra lelkiállapot függő is, hogy éppen egy pörgősebb dalra tudok a legjobban dicsőíteni, vagy éppen egy dinamikus, de visszafogottabb énekre. A „Méltó Jézus” ez utóbbinak felel meg. Nagyon jó a zenei felépítése és a mondanivalója is.
Legjobb videoklip – Hidden Kingdom: Idő
Három nagyon különböző stílusú videoklip volt ebben a kategóriában, amelyek szerintem egyenként nagyon különlegesek is lettek. Mégis, az „Idő” azért tetszett a többinél is jobban, mert a klip a maga elvontságával és a dalszöveggel egy remek egyveleget alkot.
Ahogy a cikk elején írtuk, szubjektív vélemény következik… Bár sok szép és megszólító dal volt a jelöltek között, én ezeket választottam volna. De te is szavazhatsz még éjfélig a közönségdíjra. Te melyiket választanád?
Hortobágyi Tibor
Fotó: Designing God