Felismerte és megáldotta a székelyföldi zarándokok Mária-zászlóját Ferenc pápa

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_szuzanyazaszlozarandok.jpegGyergyócsomafalvi zarándokok csíksomlyói Szűzanya-zászlóját áldotta meg Ferenc pápa Rómában – közölte a Romkat.ro katolikus portál. Székelyföldi zarándokok a magyar és a Szűzanya-zászlót mutatják Ferenc pápának

A négy erdélyi római katolikus egyházmegye hírportáljának beszámolója szerint egy tizenöt fős gyergyócsomafalvi zarándokcsoport Gál Hunor gyergyószentmiklósi plébános vezetésével a nagyböjt kezdetén járt római zarándoklaton. A székelyföldi zarándokoknak sikerült részt venniük az általános pápai audiencián, ahová elvitték a csíksomlyói Szűzanyát ábrázoló zászlót annak jeléül, hogy nagy szeretettel várják a szentatyát az erdélyi kegyhelyre. A csíksomlyói Szűzanya zászlója mellé a magyar és a székely zászlót is kitűzték.
A Romkat.ro cikke szerint az isteni gondviselésnek köszönhetően a pápai audiencián a zarándokcsoportnak sikerült az első sorban helyet kapnia a római Szent Péter téren, ahová jól látható helyre tudták kitűzni a magukkal hozott zászlókat. Gál Hunor plébános elmondta, a pápamobillal a hívek előtt elhaladó szentatya felfigyelt a csíksomlyói Szűzanya zászlójára, amelyet fürkésző tekintettel alaposan megnézett, próbált azonosítani. Majd amikor második alkalommal ismét a zarándokcsoport előtt haladt el, már távolról kereste a csíksomlyói zászlót, amelyet ekkor magasra tartottak a zarándokok.
Mielőtt elhaladt volna a zászlók előtt, a zarándokcsoport egyik tagja hangosan kérte, hogy áldja meg a zászlót. A szentatya a pápamobillal lassított, odafordult, megáldotta az erdélyi zarándokok Szűzanya-zászlóját. A katolikus portál közölte, zarándoklatuk során a székelyföldi híveknek arra is lehetőségük adódott, hogy Szent Péter sírjának közvetlen közelében a plébános vezetésével szentmisét mutassanak be és imádkozzanak Isten szolgája Márton Áron boldoggá avatásáért.
A Romkat.ro szerint a katolikus egyházfő gesztusa annak a jele, hogy több módon segítik felkészülését május végi, június eleji romániai látogatására. Korábbi pápalátogatásokról szóló beszámolók szerint többek között információkkal, történeti áttekintéssel, nyelvleckékkel segítették II. János Pál pápát, mielőtt felkereste Magyarországot. Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába, és június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben tart latin nyelvű szentmisét. A katolikus egyházfő felkeresi Bukarestet, Balázsfalvát és Jászvásárt is.
www.kronika.ro
Fotó: Romkat.ro