Eltűnt egymillió fiatal. Nem tanulnak, nem dolgoznak, de akkor hol vannak?

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_matyas_kiraly_szuletesnapjan.jpgValahol biztos megvannak, csak a román állam nem tud róluk. Vagy nem közölte az Akadémiával.

Roppant furcsa statisztikát említett ma Gabriel Bratu, a Duális Szakképzés Országos Hatóságának elnöke egy vendéglátóipari konferencián. Ahogy lassan minden szakterület, úgy a vendéglátóipar is munkaerőhiánnyal szembesül, ehhez képest egymillió fiatal kallódik valahol: nem szerepel se az oktatási rendszerben, se a munkaerőpiacon, állította Bratu.
Egymillió, 16 és 21 év közötti fiatalról nem tud semmit a Román Akadémia, mert hogy a kimutatást egyenesen az Akadémiától kapta Bratu hivatala – derül ki a HotNews.ro beszámolójából. A kimutatás mindenképp aggasztó: ha megfelel a valóságnak, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért, mert az Akadémia mégis hogy ad ki valótlan felmérést. 
Azért gondoljuk, hogy nincs minden rendben a Bratu említette statisztikával, mert a 16-21 évesek már az a generáció, amelynél alig haladta meg – ha egyáltalán – a 200 ezret a felsőtagozatos évfolyamok létszáma. Az pedig még Romániában is nehezen elképzelhető, hogy szinte teljesen eltűnjenek az állami kimutatásokból azok, akik 2-7 évvel ezelőtt fejezték be a nyolcadik osztályt. Általános iskola felsőtagozatára a megfelelő életkorú népesség 90 százaléka járt azokban az években az oktatási minisztérium kimutatása szerint.
Gabriel Bratu kihasználta természetesen az alkalmat, hogy a duális rendszerű szakképzést népszerűsítse, ahol az oktatással párhuzamosan gyakorlatoznak a tanulók: az állam jelenleg 200, magánvállalatok 2300 gyakorlati órát biztosítanak az ilyen oktatási intézmény tanulóinak, a munkáért pedig 200-tól 1500 lejig terjedő ösztöndíjat fizetnek nekik. 
Bratu szerint úgy lehet megakadályozni, hogy a szakképzett fiatalok külföldre távozzanak, hogy az ösztöndíj mellett ingyenes szállítást, szállást és ellátást kínálnak nekik, utána pedig munkaszerződést. Annak bizonyításaként, hogy ez a rendszer nemcsak a hátrányos helyzetű vagy rossz tanulmányi eredményekkel rendelkező fiatalok számára lehet kitörési pont, Bratu azt is említette, hogy vannak olyan szakiskolák, ahova 7,30-as volt a legutolsó bejutó osztályzat.
www.foter.ro