Beke-ügy: elutasították a terrorizmussal vádolt székelyek felülvizsgálati kérését

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_Beke-tuntetes.jpgElutasította a terrorizmus vádjával öt-öt év szabadságvesztésre ítélt székelyföldi férfiak rendkívüli felülvizsgálati kérését kedden a legfelsőbb bíróság – közölte az MTI-vel a bíróság sajtóirodája.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-ötéves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a legfelsőbb instancia, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.
Jogorvoslati kérésüket arra alapozták, hogy olyan tettért ítélték el őket, amelyet a román büntetőjog nem tartalmaz. A vádhatóság képviselője ezt megalapozatlannak minősítette. A bíróság határozata jogerős. Szimpátiatüntetés készül „Az óvást elutasították” – így számolt be tömören a bírósági döntésről Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Beke Csilla, az egyik bebörtönzött férfi felesége.   A keddi tárgyaláson jelen lévő Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő arról számolt be, hogy „nem volt jó hangulatú” a tárgyalás, a főbíró többször is félbeszakította és siettette a védőügyvédeket.
A politikus rámutatott, ezzel Romániában kimerült minden jogorvoslati lehetőség, már csak a strasbourgi emberjogi bírósághoz lehet fordulni. „Igazságtalanságnak tartjuk és nem hagyjuk annyiban a döntést” – mondta Kulcsár Terza József. Úgy tudjuk, hogy a legfelsőbb bíróság keddi döntésének következményeként Háromszéken tiltakozó akciók szerveződnek a bebörtönzött férfiak melletti kiállásként.
Lomnici Zoltán, a magyarországi Emberi Méltóság Tanácsa nevű civil szervezet elnöke a múlt héten Bajkai István fideszes országgyűlési képviselővel meglátogatta a feketehalmi börtönben a két fiatalembert, és reményét fejezte ki a legfelsőbb bíróság számukra kedvező döntésével kapcsolatban. Lomnici Zoltán szerint akkor azt mondta: ha visszautasítják a szabadon bocsátásukat, az negatívan befolyásolja majd a román–magyar kapcsolatokat. 
Kovács Zsolt 
www.maszol.ro