A világ legszebb földalatti helye – Parajdi sóbánya

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Termeszettudomany_phpThumb_generated_thumbnail.jpgErdélyi túránk egyik állomása volt a hazafelé tartó úton Parajd. Természetesen azért mentünk ide, hogy megnézzük a világhíres földalatti helyet, a Parajdi sóbányát! Nem bántuk meg a látogatást, olvassátok el élményeinket! 

Hol található a Parajdi sóbánya
Parajd nagyjából 600 kilométerre fekszik Budapesttől, a probléma csak az vele, hogy az odavezető út 8 órába telik, szóval az egynapos kirándulás kilőve. Mi Hargitafürdőn szálltunk meg, ott töltöttünk el hat napot, a hetediken pedig elindultunk hazafelé. Hargitafürdő és Parajd között 80 kilométer van, másfél óra alatt oda lehet érni a sóbányához. Ha időben elindul az ember, akkor kényelmes hazaér még utána is estig. Egy kis kedvcsináló, csokorba gyűjtöttem az érdekes képeket, amiket a bányában készítettünk: 
A Parajdi sóbánya árai
Az árak nem olyan olcsók, mint azt megszoktuk Erdélyben, de azért annyira nem is vészes. Egy felnőtt belépő hétköznap 30 ronba, hétvégén 35 ronba kerül, a gyermek-, illetve a mozgássérült jegy 20, illetve 25 ronba. A sóbányánál természetesen van parkoló is, ami szintén természetesen nem ingyenes, kocsival 10 ront, mikróbusszal 20-at, autóbusszal pedig 30 ront kell kifizetnünk.
Megmondom őszintén, hogy nem olyan sok pénz ez, egy ron olyan 70 forint körül mozog, nekem mégsem tetszett. Azt éreztem a sóbánya környékén, hogy csal lehúzás az egész, minél több pénzt akarnak keresni. Nem véletlen, hogy hosszú sor van a sóbányánál, nagyjából 20-25 üzlettel, amiből 2-3 ételeket árul, a többi viszont ugyanazt, sót. Kicsit viccesnek tartottam, hogy minden sót áruló boltban az árak és a portéka is szinte ugyanaz, nem találsz túl sok különbséget. 
Parajdi sóbánya – Busszal a mélybe
Általában reggel 8 és délután 16 óra között közlekednek buszok, minden órában két járat indul a 120 méteres mélységbe. Az utazást, és a sóbánya látogatását sem javaslom klausztrofóbiás embereknek, mivel a busz olyan szűk helyen megy, ahol csoda, hogy elfér egyáltalán, én a kezemet sem merném kitenni az ablakon. Ha nincs gondod a szűk helyekkel, akkor biztos vagyok benne, hogy élvezni fogod, nekem nagyon tetszett az út. A következő oldalon elmondom, milyen élményekkel gazdagodtunk a mélyben! 
A Parajdi sóbánya mélyén
A sóbánya weboldalán megtudtam, hogy összesen 1250 métert tettünk meg a busszal, nekem sokkal többnek tűnt. Kiszálltunk, majd egy ajtón léptünk be, ezután pedig hosszú lépcsősor várt ránk, olyan hosszú volt, hogy nem is láttuk a végét. Hihetetlen számomra, hogy milyen szépen ki tudtak alakítani egy ilyen lépcsőt a föld alatt, mindig is lenyűgözött az emberek által alkalmazott technológia, így ez is! Az ámulat viszont csak ezután jött, a bánya 50. szintjére érve ugyanis megpillantottunk egy mesebeli várost! 
Parajdi sóbánya – Látnivalók
Egy valódi kisváros minden felszelésével találtuk szembe magunkat, tv-k, kikapcsolódási terek, kápolna, kávézó, moziterem, szaküzletek, világítás, és most jön az, ami a legjobban meglepett: internet! Igen, 120 méterrel a föld alatt megoldották, hogy a látogatók szabadon internetezzenek! A sóbánya hatalmas méretekkel rendelkezik, és csodálatosan szép látványt nyújt.
Néha olyan, mintha márvány lenne, néha pedig úgy tűnik, mintha sima beton. A fények mesebeli színeket adnak a falaknak, és a mennyezetnek, de nekem legjobban a bánya alja tetszett. Az elején minden egyes lépésnél arra figyeltem, hogy el ne csússzak, ugyanis nagyon fénylik, úgy néz ki, mintha tükörsima jég lenne az egész. Az igazság viszont az, hogy só, és egyáltalán nem csúszik. Ami nagyon jó, hogy a gyerekeknek rengeteg szórakozási lehetőséget alakítottak ki, így ők is le tudják magukat foglalni. 
A Parajdi sóbánya végén
Összesen egy órát töltöttünk lent, de hogy őszinte legyek, már harminc perc után untam magam, körbesétáltam az egészet, megnéztem mindent, minden nagyon tetszett tényleg, de nekem egy órát elölteni itt sok. Nem azt mondom, hogy nem nagy élmény lent lenni, mert az, és mindenkinek csak ajánlani tudom! A végén ismét érkezett a busz, és felvitt minket a földfelszínre. Ha már itt voltunk, persze, hogy vettünk egy kis sót, ami egyébként nagyon jótékony hatású, de egy tipp: 100 kilométerrel arrébb fele annyiért meg lehet kapni ugyanazt! 
www.elmenyterkep.hu