URSULA, AZ ÉDESANYA

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_ursula_4.jpgHétgyerekes családból származik, férjével ők is hét gyereket neveltek.

Ursula von der Leyen  az Európai Bizottság leendő elnökének, (már ha valóban megszavazzák) pályafutásáról mindenhol olvashatunk. Arról, hogy orvos lett, majd kereszténydemokrata politikus, sőt miniszter: előbb a szociális, család-, nő- és ifjúságügyi, majd a honvédelmi tárca vezetője.
Ezúttal inkább néhány olyan régebbi cikkből idézünk, amelyikben a családról nyilatkozik még 2005-ben, 2007-ben, 2009-ben. A fotók is azokból az évekből valók, kivéve a kezdőképet, amin férje, Heiko és a már többségében felnőtt gyerekeik láthatók. Von der Leyen asszonynak a nagy családról már gyerekkorából vannak tapasztalatai: öt fivére és egy nővére van. Neki is hét gyermeke született, David, Sophie, Maria Donata, majd az ikrek, Victoria és Johanna, aztán Egmont, végül Gracia. 
„A család, az egymásért vállalt felelősség olyan keresztény értékek, amiket a jelen kor nyelvére kell fordítani. A család nem él meg a múlton való merengésből, gazdaságilag hogyan volt régen; globális világunkban nagy szükség van a nőkre. Továbbra is fontos, hogy legyenek gyerekek az utcákon, a generációk tartsanak össze, szükséges a jó oktatás, a szubszidiaritás, és meg kell kérdeznünk magunktól, hogyan őrizzük meg mindezeket napjaink modern világban."
„Elismerjük a család jelentőségét, nem csak kiegyensúlyozottságot nyújtó tényezőként, hanem eszközként az értékek, a lelkiség és a transzcendencia közvetlen továbbításában. Az is nyilvánvaló, hogy gyerekek nélkül egy ország gazdasági és érzelmi okok miatt sem maradhat fenn."
„Nem vagyok superwoman, ahol tartok, az hosszú, rögös út, a férjemmel hozott döntések,  valamint néhány hiba eredménye is."
„A család szerepe felértékelődik a globalizáció világában. A családban tanuljuk meg a gyermekek és szülők közötti felelősséget, sajátítjuk el az értékeket, amiket a jövő számra akarunk. Az oktatásnak napjainkban nincsenek határai, de korlátokra továbbra is szükség van, hiszen a gyerekek felnőve szabályokkal találkoznak. A gyerekekre időt kell fordítanunk és példát kell mutatnunk hogy megtanulják: a siker eléréséhez erőfeszítéseket kell tenni."
(Forrás és fotó: profesionalesetica.org, lefigaro.fr, anecdotasypoesias.blogspot.com, parismatch.com, kezdőkép:picture alliance/dpa)
www.szemlelek.net