Íme az ország magyar tannyelvű iskoláinak rangsora

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_statisztika19.jpgJegyek, számok, biztos, hogy nagyon fontosak, de az egyes tantárgyak jegyei mellett, az iskolai képzés végeredményét is meg kell nézni! Vajon az elmúlt 10 - 20 -30 évben, a végzettek közül hányan boldogulnak becsületes munkából a szülőföldjükön!? Szerintem minden iskola egyetlen célja, megtanítani a gyermekeket kemény munkából megélni, családot alapítani, gyermeket vállalni, otthon azon a vidéken ahol születtünk! Sajnos ezt a mutatót nem mérjük! 

Hosszú éveken keresztül az iskoláink mindenkit elméleti képzésre tereltek, ma már van szakmai képzés, de lám - lám nem  vesszük számba, azt, hogy kiből milyen mester ember lett, meg tud-e élni az ő szülőföldjén?! 
Az iskoláink elszakadtak a valós világtól! A társadalmunkat tovább vivő, az élet stafétáját tőlünk, felnőttektől átvevő fiatalokat kellene képezzünk, neveljünk! Ha nem tanítjuk meg a gyermekeinket itt Erdély földjén becsületes munkából megélni, családot alapítani, gyermeket vállalni, az életet tovább vinni, akkor iskoláink a saját gyermekeink elrablói, a társadalmunk kivéreztetői lesznek! Vegyük tudomásul a szörnyű igazságot, ha nem változtatunk a gyermekeink nevelésén, oktatásán, nem lesz aki a sírjainkat megássa!
Tisztelettel, 
Csaba t. 
Van szatmári iskola a Top10-ben. Íme az ország magyar tannyelvű iskoláinak rangsora
Közzétette a magyar tannyelvű iskolák, a 2019-es nyolcadikos képességvizsga alapján elkészített rangsorát az Erdelystart.
A toplista készítésekor az Erdélystat munkatársai a diákok román, matematika és magyar vizsgaeredményeit vették figyelembe az Tanügyminisztérium hivatalos adataira alapozva.
A három vizsgatantárgyat egyenlő súllyal számították be az átlagba, ugyanakkor a több tannyelvű iskolák esetén kizárólag az adott intézményben magyar nyelven tanuló diákok eredményeit vették figyelembe. Ugyanezt a számítással éltek az összes romániai iskola esetében, figyelembe véve a román, magyar és más kisebbségi tannyelvű tagozat eredményét, illetve az intézmény országos rangsorát is feltüntették a magyar tagozatú iskolák esetében.
A rangsor csak azokat az iskolákat és tagozatokat tartalmazza, ahol 2019-ben legalább 5 diák iratkozott be a képességvizsgára.Országos szinten 2019-ben 155 020 diák iratkozott be a képességvizsgára, összesen 6 054 tanintézményben. Ezek közül 5 764 iskolában iratkozott be legalább 5 diák.
A magyar tagozatokon összesen 7 875 beiratkozó volt, 480 intézményben, ezek közül 427-ben volt legalább 5 diák, ennyi rang került kiosztásra.
A lista első helyét a marosávásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum foglalja el, második helyen a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum helyezkedik el, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyére a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumot sorolták a statisztika készítői.
A 427-es listán a Szatmár megyei tanintézmények közül a legelőkelőbb helyet a Kölcsey Ferenc Főgimnázium foglalja el, 10. pozíciójával. Ezt követi a Hám János Római Katolikus Teológiai líceum a listán elfoglalt 30. hellyel, majd a Bălcesu-Petőfi Általános Iskola a 37. helyen.
www.szatmar.ro