Szülőföldünk szeretete

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_IMG_9438k.jpgMikor mindenki elad akkor kell hazajönni és vásárolni..... A pénzt lehet nyomtatni, de szülőföldet nem, ezért én itthon maradok és házat veszek a gyermekeinknek.... 

Szeretettel, 

Csaba t. 
Kép: Ragyogó ősz Tusnádfürdőn...

 

 
 
Romániában nem csillapodik az elvándorlási hajlandóság. Hivatalos adatok szerint 2018-ban annyian távoztak az országból, mint Ploiești lakossága.
A múlt évben 239 ezren vándoroltak ki Romániából – közöttük 44 084 gyermek. Az utóbbi kilenc évhez viszonyítva az elmúlt 2018-ban volt a legnagyobb az országból távozók száma, a növekedés csaknem 20 ezres volt 2017-hez képest. Statisztikák szerint a legutóbbi kilenc évben minden esztendőben annyian hagyták el Romániát, mint Ploiești lakossága. A távozók között sok a gyermek, még több a fiatal, a legtöbben pedig magas képesítéssel rendelkeznek. A tavaly külföldre költözők között több mint 6500 gimnáziumi és líceumi tanár, tanító és nevelő, közel 19 ezer orvosi asszisztens és több mint 13 ezer orvos volt.
A folyamat továbbra sem látszik csökkenni, hiszen a legutóbbi közvélemény-kutatások alkalmával a megkérdezett 16 és 35 év közötti fiatalok közel fele válaszolta azt, hogy egy-két éven belül elhagyja Romániát. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az ország lakossága, az elvándorlók nagy száma ellenére, mindössze 57 ezerrel csökkent, hiszen többen visszatértek Romániába, a lakosság pedig kibővült az országba érkező külföldi munkaerővel.
Persze mindez nem jelenti azt, hogy az elvándorlás nem jelent Romániában komoly gazdasági, társadalmi és népességi problémát. A kivándorlással egy időben jelentősen visszaesik az aktív lakosság részaránya, csökken az új családok száma, hiszen elsősorban a fiatalok, a házasság előtt állók, a potenciális családapák és -anyák hagyják el az országot. Ma már szinte közhelynek számít az adat, miszerint az elvándorlók számának tekintetében Románia nyomban Szíria után következik. A különbség csak az, hogy Szíriából a háború miatt menekülnek az emberek, Romániában pedig békeidőben – legfeljebb az egyre fokozódó román-román hidegháború miatt – távoznak az országból.
Maszol.ro nyomán