Ismét őrtüzek gyúlnak a Székely Autonómia Napján

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_PZE_3988.jpgA Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja, ezen alkalomból Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtanak. A kezdeményezők össznemzeti imádságra és őrtüzek gyújtására szólítják fel Kárpát-medence lakosságát.

A Gyimesektől Felvidékig fellobbannak az őrtüzek Székelyföld autonómiájáért vasárnap. Csíkszereda a kezdetektől bekapcsolódott a székelyföldi őrtűzgyújtás mozgalmába, így az idei az ötödik ünnepi alkalom lesz, amikor a megyeszékhelyen is lobogni fognak az őrtüzek lángjai a Mikó-vár előtti parkolóban. A megmozdulást a Székely Nemzeti Tanács szervezi, és valamennyi politikai párt felkarolja azt. A szervezők mindenkit várnak vasárnap 17.30 órára a Vár térre. Az eseményen aláírással is támogathatják az SZNT nemzeti régiók védelme és megerősítése érdekében indított európai polgári kezdeményezését.
Háromszéken is őrtüzek gyúlnak Háromszék 25 településének határában gyúlnak őrtüzek vasárnap este a Székely Autonómia Napján. Gazda Zoltán szervező szerint Székelyföld őrtüzekkel való kivilágítása azt hirdeti, hogy „nem mondunk le jogos követelésünkről, az önrendelkezésről.
Mindez nem sikerülhetne, ha nem lennének partnereink a székelyföldi önkormányzatok, történelmi magyar egyházak, közbirtokosságok, civil szervezetek, amelyek sok esetben a szervezés oroszlánrészét is átvállalták”. Sepsiszentgyörgyön vasárnap este fél hattól két helyen is gyújtanak őrtüzet, így a Pacénál, a Liba-csárda fölött, illetve a gyümölcsösben, az erdő alatt. Emellett további 24 háromszéki településen lobbannak fel az őrtüzek lángjai, így Málnáson, Málnásfürdőn, Illyefalván, Rétyen, Bodokon, Dálnokon, Maksán, Szentivánlaborfalván, Bikfalván, Egerpatakon, Kökösben, Kőröspatakon, Mikóújfaluban, Bükszádon, Kovásznán, Zabolán, Kisborosnyón, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken, Bélafalván, Ozsdolán, Kézdiszentkereszten, Bibarcfalván és Bardocon gyújtanak őrtüzeket. 
www.maszol.ro