Veres András: Ilyen komoly és sértő támadással még nem kellett szembenézni

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_VeresAndrasgyoripuspok20.jpgVeres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában február 2-án elmondta, komolyan kell venni és időben kiállni a rasszista gondolattal szemben, különösen hazánkban, ahol a nemzetiszocialista, majd szocialista terror áldozatainak emléke minden jóérzésű embert kötelez.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményt adott ki, amelyben kifejezte: tagjait megdöbbentette, hogy 2020-ban Magyarországon keresztény embereket bélyegeznek meg a hitük miatt.
Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester közelmúltban elhangzott nyilatkozatára reagálva azt írták: „Szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt, ahogyan ez a napokban egy választott tisztségviselő részéről elhangozhatott”.
Veres András szerint szokatlan egy ilyen jellegű rasszista kirohanás. Hozzátette, az elmúlt években is érte támadás a kereszténységet, de ilyen komoly és sértő támadással még nem kellett szembenézzen a magyar, keresztény társadalom.
A püspök szerint az erzsébetvárosi polgármester kijelentése egy tudatosan átgondolt, megfontolt üzenet volt, hiába próbálják ezt egyesek elbagatellizálni. Ezért is gondolta a püspöki konferencia állandó tanácsa, hogy megszólal az eset kapcsán.
Közleményükkel szerették volna megakadályozni, hogy Niedermüller Péter mentalitása továbbterjedjen a társadalomba – mondta Veres András. Hozzátette, nem lenne a 21. századhoz méltó, ha a múlt századból visszahoznák a kereszténység negatív megítélését. A nemzetiszocializmus, majd a szocializmus egyértelműen azt a látszott keltette, hogy a kereszténység rossz és veszélyes. Ezért történhetett meg az, hogy a kommunizmus idején papokat, szerzeteseket, elkötelezett civil keresztényeket üldöztek, börtönbe, munkatáborba kényszerítettek.
Veres András szerint képződménynek nevezni egy embert, egy embercsoportot dehonesztáló, megbecstelenítő, nem szabad semmilyen körülmények között lehetővé tenni, hogy a közbeszédben általánossá, megengedetté váljon.
A püspök visszásnak érzi Niedermüller Péter kijelentését és a baloldal viselkedését, hiszen elviekben ők a liberalizmus nevében igyekeznek minden embernek egyenlőséget, tiszteletet kiharcolni. Mégis megengedik maguknak, hogy egy általuk kiszemelt embercsoporttól megvonják az említett jogokat, azokat a jogokat, amiért állítólagosan küzdenek.
A jelen helyzet a Római Birodalom bukására emlékeztetni Veres Andrást, mert ott is az abnormálist állították normálisnak, aminek az lett az eredménye, hogy az értékrend, a társadalmi kohézió teljes szétesésével egy egész társadalom megszűnt.
Veres András zárógondolatként megjegyezte, elfogadhatatlan, hogy a keresztényeket szó nélkül, következmény nélkül lehet támadni.
Forrás: Híradó.hu
Fotó: Lambert Attila
Magyar Kurír