Valentin-napi tipp Szalézi Szent Ferenctől

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_kiskepsztszferenc.jpgA szent arra biztatott egy nővért, válasszon egy mennyei „Valentint” magának, akinek lelki csokrokat ad ajándékba. Alábbi cikkünk az Aleteia amerikai katolikus portál nyomán készült.

A Valentin-nap története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A 17. századi szent, Genova szent életű püspöke, Szalézi Szent Ferenc maga is említi ezt a tradíciót, és egy alternatív ünneplési módot kínál fel egy szerzetesnővérnek írt levelében.
Azt javasolja, válasszon „Valentinnak” egy szentet, és övendeztesse meg lelki ajándékokból összeállított csokorral.
„Azt kérdezi, kedves leányom, milyen csokrot adhatna Valentinjának. Az erény kis cselekedeteit kellene hogy csokorba kösse, melyeket kifejezetten mennyei Valentinja kedvéért gyakorol. Reggeli elmélkedése után ajánlja fel neki, hogy ő szentelje azt az Ön Szíve Választottjának. Szedheti a virágokat az Olajfák hegyén a kertben, a Golgotán (...), és kérlelje mennyei Valentinját, hogy fogadja el szíve ajándékait, és dicsérje érte az Istent, mert azáltal mintha illatukat árasztaná szét (...).”
Szalézi Szent Ferenc az erényes életre kívánt inteni ezzel az egyedülálló Valentin-napi hagyománnyal, és emlékezetünkbe idézi azt, hogy a ma elsősorban világi ünnepnek eredetileg egy kanonizált szent állt a középpontjában.
Levele további részében Ferenc rámutat, milyen ajándékokat remélhet a nővér választottjától.
„Újra megkérheti Valentinját, hogy fogadja el Öntől ezt a csokrot, és hadd érezze az illatát az ő kezéből; és megkérheti, adjon Önnek valamit cserébe, adjon illatos kesztyűket, melyek a könyörületesség és az alázat cselekedeteivel fedik be kezét; adjon korallkarkötőt és gyöngyláncot. Így Önt is szerető gyengédségben részesítenék a Dicsőség Királyának ezek az áldott lovagjai. Ha jól gondolom, erre a hónapra Ön Aquinói Szent Tamást húzta, a legnagyobb doktort, aki szűz volt, és a legnyájasabb, legalázatosabb lélek, aki valaha élt.”
Szalézi Szent Ferenc módszerével mindannyiunknak lehet „Valentinunk”, akármilyen életállapotot is választottunk, akárhány évesek is vagyunk. Arra kell törekednünk mindenekelőtt, hogy krisztusi szeretettel szeressük egymást, és ehhez a szenteknél találhatunk inspirációt.
Forrás: Aleteia.org
Magyar Kurír