Keddi Örömhír

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_118286420_2767975009969724_9161706062818504337_n.jpg† EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből

Jézus egyszer így korholta az írástudókat és a farizeusokat:

Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Tizedet adtok a mentából, a kaporból és a köményből, de elhanyagoljátok azt, ami a legfontosabb a törvényben: az igazságosságot, az irgalmat és a hűséget. Ezeket meg kell tenni, de azokat sem szabad elhanyagolni! Vak vezetők! Megszűritek a szúnyogot, de lenyelitek a tevét.

Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Megtisztítjátok a pohár és a tál külsejét, belül azonban tele vagytok kapzsisággal és tisztátalansággal. Vak farizeus! Tisztítsd meg előbb a pohár belsejét, akkor majd a külseje is tiszta lesz!

Ezek az evangélium igéi.

Mt 23,23-26
Elmélkedés:
A mai evangélium rávilágít arra, hogy a képmutatás, a farizeusi viselkedés nem visz előre az élet útján.
Olvassuk az evangéliumban, hogy elhanyagoljuk, ami a legfontosabb a törvényben: az igazságosságot, az irgalmat és a hűséget.
Ez a három szó, ami megtudja határozni az életünket: az igazság, az irgalom és a hűség.
Első szempont: nagy szükségünk van arra a mai világban, hogy igazságosak legyünk! Ez olykor nehéz!
A másik szempont, amit nap, mint nap megtapasztalunk, hogy irgalom nélkül az ember csak a sötétség útján halad. Mennyire jó lenne az, ha irgalmas lennék mindenkihez. Mennyire jó lenne, ha tudnék olykor hallgatni egy nézeteltérés következtében.
Az irgalmasságot, ha jól gyakoroljuk, akkor megtanuljuk azt, hogy a másikat nem vettem meg. A személy tisztelete és az Isten utáni vágy fontos az életünk folyamán. Irgalmas tekintettel legyek mindazokhoz, akiket úgy gondolom, hogy nehéz elfogadnom.
Istennek az irgalmassága az nem fogy el és mindig ingyenesen adja.
A harmadik szempont, amit figyelembe kell vennünk az a hűség.
Hűséges az Isten, aki által meghívást kaptatok Fiának, Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak közösségébe.
XVI. Benedek emeritus pápa arra tanít bennünket, hogy
„a szeretet az idő múlásával hűséggé változik.”
A hűségnek jelen kell lenni az életünk folyamán bármilyen hivatásban is éljük meg mindennapjainkat! A hűség, ha kitartunk az Úr mellett, elkísér azon az úton, amely számodra, számunkra fontos, hogy jó irányban haladjunk.
Az evangélium végén Jézus arra figyelmeztet, hogy tisztítsuk meg előbb a pohár belsejét, akkor majd a külseje is tiszta lesz!
Itt jó rájönni arra, hogy kell figyelni a bensőre, a szívre, a lélek sugallataira. Ma a tiszta szívre van szükség, mert ezáltal tudom szeretni Jézust és felebarátomat is.
Az igazság, az irgalom és a hűség gyakorlása megtart, ha cselekedeteinkben ott van, mindig az a szeretett, amelyet a jó Istentől kaptunk ajándékba keresztségünk pillanatában.
Imre testvér