Szent II. János Pál pápa emléknapja

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_Szent-II-Janos-Pal-papa20.jpgAlig több mint hat éve került október 22-re Szent II. János Pál pápa emléknapja fakultatív ünnepként a liturgikus naptárba, ugyanazon a szeptemberi napon, amikor Szent XXIII. János pápa emléknapját bejegyezték október 11-re (ugyanis ezen a napon nyitotta meg a II. Vatikáni Zsinatot 1962-ben).

Pápává választását követően – negyvenkét éve – mutatta be Szent II. János Pál pápa székfoglaló szentmiséjét a Szent Péter téren. Itt hangzott el prédikációjában a szinte védjegyévé vált „Ne féljetek!” buzdítása.
A lengyelországi Stalowa Wola városa idén ezzel a hatalmas falfestménnyel ünnepelte II. János Pál születésének 100. évfordulóját. Piotr Topczyko alkotása
Életének példája, egyházfői tanítása, békére törekvő alakja, sokoldalú felkészültsége,  aktív kiállása máig inspirálóan hat az egész világon, és tiszteletet parancsol nem keresztény körökben is. Lengyelországban például Stalowa Wola városában egy panelház oldalán hatalmas méretű portréval emlékeztek meg az „utazó pápáról”, aki idén lett volna 100 éves.
Mindig hű maradt pápai jelmondatához: Totus tuus (Egészen a tiéd). Sem betegség, sem merénylet, sem pedig a biztonsági személyzet ésszerűnek tűnő óvatossága nem akadályozhatta meg, hogy találkozzon az emberekkel, gyermekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel, idősekkel egyaránt. Nem hagyta magát megbéklyózni a közgondolkodás bevett sémáitól. A Szeretet nevében olyan gátakat döntött le felekezetek, emberek, országok vezetői között, amik akadályozták a Jézus Krisztustól ránk hagyományozott béke megvalósulását.
Derűs, örömteli, bizakodó alakja átsüt a róla készült fényképeken. Teljes életet élt. Ismerte a belső örömöt és ismerte a szenvedés titkát, magasságot és mélységet. Az emlékének szentelt Facebook oldalon, amit minden olvasónknak figyelmébe ajánlanánk, hadd emeljünk ki két idézetet:
“Nem szabad félni attól, hogy nevén nevezzük minden rossz elsődleges szerzőjét: a Gonoszt. Az általa alkalmazott taktika célja, hogy ne fedje fel önmagát – hogy a rossz, amit kezdettől fogva ő olt az emberbe, magából az emberből, az emberek, osztályok, nemzetek közötti rendszerekből táplálkozzék, hogy egyre inkább strukturális bűnné váljon, és ezáltal egyre nehezebbé váljon személyes bűnként való megragadása. Ezáltal az ember mintegy „felszabadítva” érezheti magát a bűn alól, miközben egyre inkább elmerül abban.”
Ne féljetek szentek lenni! Tegyétek az új évezredet a szentek korszakává!
Forrás: Pécsi Egyházmegye
www.katolikus.ma