Kilátó és zarándokhely egyszerre: Várják a zarándokokat

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_Jezus-szive-kilato.jpgZarándoklatot szervez szombaton, június 12-én a bogárfalvi ProTemp Alapítvány a Gordon-hegyi Jézus szíve kilátónál. Az esemény hagyományosnak számít, hiszen a szobor felavatását követően szinte minden évben megszervezték.

Zarándoklatra várják a híveket szombaton a Gordon-hegyi Jézus szíve kilátóhoz, ahol a tavaly a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudták megtartani a búcsús ünnepséget. Amint azt Bakó Csillától, a ProTemp Alapítvány alelnökétől megtudtuk, ebben az évben nem a bogárfalvi templomban ünnepelnének, és reménykednek a jó időben.
– Azt tapasztaltuk, hogy egyre inkább igénylik az emberek, hogy gyalogosan menjenek fel a hegyre, hiszen ezáltal válik igazi zarándoklattá. A híveket 11 órára várják a keresztúti ájtatosságra, az ünnepi szentmise 12 órától kezdődik a kilátónál, a szobor lábánál. Ezúttal Kis Endre spirituális lelkiatya végzi az ünnepi szentmise celebrálását, aki a Gyulafehérvári Római Katolikus Teológia Karának oktatója.
– Őt egyébként gyerekkora óta ismerjük, hiszen Székelyszentlélek, a szomszéd település szülöttje, és nagyon büszkék vagyunk rá – fogalmazott Bakó Csilla. Mint mondta, céljuk, hogy minél többen ismerjék meg a Jézus szíve kilátót mint zarándokhelyet, a jövőben ugyanis egy kápolna építését is tervezik a zarándokút mentén.
A 22 méter magas, rozsdamentes acélból készült szobrot Zavaczki Walter szobrászművész készítette, akárcsak a keresztút állomásainál lévő 14 követ, a stációkat. A szobor kilátóként is szolgál, hiszen fejrészébe csigalépcső vezet. A szobor 22 méteres magasságával Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít. A szobrot 2011 decemberében állították fel, és 2013. augusztus 17-én avatták fel.
Hadnagy Éva
www.hargitanepe.ro