Hétvégén Míves Emberek Sokadalma Székelyudvarhelyen

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_artera-sajtaj.jpgGyermekeink is részt vesznek a Sokadalomban, meg lehet nézni, vásárolna az ő általuk készített értékeket, drágaságokat, melyet ennek ellenére ők olcsón mérnek!!

Én is ott leszek! Júl. 17-én, szombat délben, 12.00 órától egy szentmise áldozatot is bemutatunk a míves embereknek és mindazoknak, akiket a jószerencséjük  a piactérre vezet!!

Csaba t.
Elsősorban helyi népi mesterek és előadók népesítik be hétvégén a székelyudvarhelyi Székelytámadt-várat, ahol újra megszervezik a Míves Emberek Sokadalmát (MES). A 18. kiadásához érkezett háromnapos fesztivál szervezői számos újdonsággal és meglepetéssel is készültek.
A MES, Románia egyetlen népművészeti fesztiválja azért jött létre huszonegy évvel ezelőtt, hogy a városba látogató turistáknak, vendéglátóknak, szállásadóknak és kézműveseknek kapcsolati lehetőséget biztosítson – mondta Lőrincz Zsuzsánna, az Artera Alapítvány elnöke. Azt ígérte, hogy idén visszakapja régi fényét a fesztivál, hiszen népműves műhelyeket hoznak a várba, ahol nemcsak szemlélődni, de tanulni is lehet. Czirjék Katalin fesztiváligazgató szerint nem látogatókat, hanem résztvevőket várnak, hiszen a népművészetet nem mint muzeális értéket mutatják be a közönségnek, hanem közös alkotásra hívják őket. Kifejtette, újdonságként lesz Javítsd magad! foglalkozás is, vagyis bárki bevihet elromlott, kicsorbult népi eszközöket, amelyeket mesterek segítségével közösen rendbe hozhatnak. Kuriózumként mesélő személyeket is lehet „kölcsönözni,” de lesz piknikkosárverseny is – tudtuk meg a szervezőktől. 
Természetesen a turistákra is gondoltak, hiszen a városba látogatók a környék kulturális antropológiájára is kíváncsiak – tette hozzá Bíró Barna Botond, az eseménybe társszervezőként bekapcsolódó Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A helyiekre összpontosítanak A MES rólunk szól – fogalmazott Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzsere. Hozzátette, ezért végül úgy határoztak, elsősorban helyi résztvevőket hívnak. Kilencven százalékban helyi népi mesterek, együttesek, előadók lesznek jelen, akiknek az elmúlt időszakban nem sok lehetőségük volt tudásukat megmutatni. Ugyanakkor a székelyudvarhelyieknek sem volt alkalmuk helyi kultúrával, értékekkel töltekezni, az idei fesztivál tehát mindenki számára hiánypótló lehetőség.
Belépő nem lesz, tombola igen Az idei MES-re ingyenes a belépés, viszont tombolajegyeket lehet vásárolni, sorsolás minden este lesz. Emellett a helyszínen adományozni lehet a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak. A jótékonykodók karszalagot, hűtőmágnest és tombolajegyet is kapnak cserébe.
www.szekelyhon.ro
Fotó: Erdély Bálint Előd