Időtálló lelki kapaszkodó a Szent Ferenc-i értékrend

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_ferencesekfresko21.jpgJátékos formában ismertetné meg a ferences lelkiséget, az erdélyi kolostorok történetét a gyerekekkel az Erdélyi Ferences rendtartomány vetélkedője. A jövő júliusig tartó Ki mit tud? célja ráirányítani a fiatal korosztály figyelmét a Szent Ferenc-i értékekre, melyek aktuálisak ma is – mondta el lapunknak Jonica Xénia, az Erdélyi Ferences Rendtartomány levéltárosa, a vetélkedő szervezője.

 
A ferences rend történetét, a Szent Ferenc-i értékeket ismertetné meg játékos formában az Erdélyi Ferences Rendtartomány. A vetélkedő célja közelebb hozni a fiatalokhoz a 800 éves ferences lelkiség és történet részleteit, különösen az erdélyi vonatkozásokra összpontosítva. A jövő nyárig a Vasárnap katolikus egyházi lapban, valamint a Romkat.ro portálon zajló ferences Ki mit tud?-ra egész Erdélyből várják az 5–10. osztályos diákokat – mondta el a Krónikának Jonica Xénia, az Erdélyi Ferences Rendtartomány levéltárosa, a vetélkedő szervezője. Hozzátette, kezdeményezésük a nemrég lezárult, felnőtteknek szánt, 2 . századi ismert ferenceseket népszerűsítő programjuk továbbgondolása, ezúttal a fiatal generációt szólítanák meg interaktív formában. Kolostorok, betlehemes, Szent Ferenc-i örökség A havonta kiírt feladatok Assisi Szent Ferencnek, a rend alapítójának életét, a szerzetesrend történetét, a ferences lelkületet, valamint az Erdélyi Ferences Rendtartomány és a hozzá tartozó kolostorok témáját járják körül – mondta el Jonica Xénia.
Kifejtette, mivel október 4-e Assisi Szent Ferenc emléknapja volt, ebben a hónapban az ő életét ismertetik, majd a ferences rendről általánosan tudhatnak meg az érdeklődők információkat. Például azt, hogy mit jelképez a korda a testvérek derekán, és miért van rajta három csomó. Decemberben a betlehemezéshez kapcsolódnak majd a feladatok, mivel Szent Ferenc nevéhez fűződik az első élő betlehemes felállítása az olaszországi Greccio városában – részletezte a szervező. Öröm, egyszerűség, kicsinység. A Szent Ferenc-i értékeket népszerűsíti a vetélkedő 
Szabadnak lenni, kis dolgoknak örülni Szent Ferenc élete példa lehet minden korosztály számára a 21. században is, hiszen olyan értékrendet közvetít, mely időtálló, és kapaszkodót nyújthat a fiatal generáció számára is – mondta el Jonica Xénia. Hozzátette, a Szent Ferenc-i értékek közül az öröm, a mindennapokban való egyszerűség, a minoritás, azaz kicsinység követhető a gyerekek számára. „Szent Ferenc életében visszaköszön az egyszerűség, szegénység, hisz lemondott apja vagyonáról. Örömmel tudott jelen lenni Isten szolgálatában, és mindezt hatalmas szabadsággal élte meg. Felgyorsult világunkban a gyerekek felé érdemes egy olyan kísérletet tenni, hogy merjenek tiszták, szabadok lenni, a kis dolgoknak örülni, egyszerűek lenni, a Szent Ferenc-i örökséget megélni az osztályközösségben, családban, baráti körben.
Ez egy kihívás nyilván, de erre tennénk kísérletet a ferences lelkiség bemutatásával” – mondta el a szervező. Hozzátette, napjainkban, amikor a társadalom a carpe diemet, a pillanatnyi örömök megélését tartja szem előtt, érdemes ráirányítani a figyelmet egy olyan lelkiségre, amely habár 800 éves, összeegyeztethető a modern kor emberének szemléletével is. „Az embereknek igényük van az elcsendesedésre, ezért érdemes visszanyúlni a ferences lelkiség forrásaihoz, amelyek nem évültek el, napjainkban is meg lehet élni, rácsodálkozni arra a Szent Ferenc-i örömre és szabadságra, amit meg tudott élni a Jóisten és teremtményei felé, mindent csodálni, szeretni, mindenről lemondani, visszaadni a természetnek, a Jóistennek” – tette hozzá a szervező. Assisi Szent Ferenc, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje Assisi Szent Ferenc 12–13. században élt szerzetes, a ferences rend megalapítója. Itália, illetve a mai Olaszország, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje, a testvériség gondolatának egyik jelentős kiterjesztője. Az egyik legnagyobb hatású középkori szent, akinek jelentős kultusza van a nyugati kultúrában. Assisiben született, posztókereskedő édesapja az észak-itáliai város leggazdagabb embere volt.
A húszéves Ferenc egy hadjárat során megsebesült, és fogságba került. Szabadulása után visszatért szülővárosába, és fokozatosan felhagyott a nagyvilági élettel. Megtérésének meghatározó mozzanata volt a találkozása egy leprással, valamint a helyi San Damiano-templomban átélt misztikus élménye. Személye a földi javakról való lemondás, az egyszerűség és a szeretet jelképe lett. Képmásain az általa alapított rend barna vagy szürke, csuklyás csuháját viseli, amit a derekán csomózott kötél fog össze. A kötél 3 csomója a szegénységet, szüzességet és engedelmességet, a franciskánusok kötelmeit jelenti. Személyét a művészetekben is megörökítették (például Liszt Ferenc, Roberto Rossellini), és a katolikus közösségek által lakott helyeken számos templom, közterület, kisebb városrész vagy nagyváros névadója. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet.
• Fotó: Romkat.ro
www.kronikaonline.ro