Tízféle mód hálánk kifejezésére

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_sziveslapi18.jpegHálaadás napján az amerikaiak az ebédlőasztalhoz – és később a nagy, kényelmes kanapéhoz – gyűlnek, hogy hálát adjanak a bőségért, amelyet kiváltságosként élvezhetünk. De mint tudjuk, a pulyka és a cukrozott jamgyökér nem szükséges ahhoz, hogy hálásak legyünk. Annyi minden van, amiért hálásak lehetünk! Íme néhány módszer, amivel ezt minden nap kifejezhetjük…

Mosolyogj!
A családodra, a munkatársaidra, az idegenekre. Mosolyogj a buszsofőrre, a pénztárosra, a fickóra, aki átmegy az úton, miközben a stoptáblánál várakozol. A belső öröm kifelé történő kivetítése lehet a legegyszerűbb, legegyértelműbb módja annak, hogy megmutasd, örülsz, hogy még egy napod van a földön.
Imádkozzatok.
Legtöbbször gyerekkorunk óta tudjuk, hogy azt kell mondanunk “kérem” és “köszönöm” azoknak az embereknek, akikkel kapcsolatba kerülünk. De vajon milyen gyakran jut eszünkbe, hogy köszönetet mondjunk Istennek, aki nélkül nem lenne meg ez a csodálatos világ? Soha nem tudjuk eléggé megköszönni Istennek, és ez rendben is van. Egy egyszerű ima – egy szívből jövő köszönet – minden, amit Isten hallani akar.
Adjatok!
Ha ezeket a szavakat olvasod, akkor nagy a valószínűsége, hogy elég jó életed van, és többel vagy ellátva, mint amire szükséged van. Mi itt a Ferences Médiánál mindannyian tudjuk, hogy igen! Mi az, amit a mi dolgaink közül odaadhatunk másoknak? Milyen pénzt, erőforrásokat és vagyontárgyakat veszünk természetesnek, amelyek más számára a különbséget jelenthetnék?
Szolgálj!
Az egyik legnagyszerűbb dolog, amit másokért tehetünk, ha odaadjuk az időnket. Legyen szó ételosztásról egy ingyenkonyhán, vagy egy rászoruló barátunknak nyújtott fülről, a szolgálat erőteljes módja annak, hogy Krisztussal járjunk és hálás tanúságot tegyünk.
Oszd meg!
Még azok is, akik anyagilag szegények, gyakran bölcsességben és tapasztalatban gazdagok, két olyan ajándék, amelyet könnyen figyelmen kívül lehet hagyni. Milyen tudást halmoztál fel, amely megváltoztathatja egy fiatal életét? Milyen nehezen megtanult leckéket tudsz szeretettel átadni, hogy kifejezd háládat mindazért, amit az élet tanított neked?
Szeretet.
Azért van, amink van, mert Isten szeret minket. Ez tényleg ilyen egyszerű. És hatalmunkban áll visszatükrözni és felnagyítani ezt a szeretetet a másokkal való kapcsolatainkban.
Ne feledjétek.
A család és a barátok a legszebb áldások, amelyeket Isten ad nekünk. Ha elvesztettél egy szerettedet, ünnepelheted a dédelgetett emlékeket annak jeleként, hogy mennyire megbecsülted annak a személynek a helyét az életedben, és mennyivel gazdagabb lett az életed ennek köszönhetően.
Emlékeztessen.
Könnyű a negativitás kerékvágásába esni, különösen akkor, ha a hozzád közel álló emberek küzdenek. És ki ne küzdött volna közülünk az elmúlt két évben? Néha mindannyiunknak szüksége van egy kis lökésre, egy emlékeztetőre, hogy milyen jó dolgunk van valójában. Szóval csak rajta, szellőztessetek és sajnálkozzatok – de ne felejtsétek el ellensúlyozni ezt egy emlékeztetővel: naponta több ezer dolog megy jól mindannyiunknak.
Írjatok.
A hálanapló ötlete nem különösebben újdonság, de azért létezik ilyen régóta, mert jó ötlet! Minden nap írj le legalább egy dolgot, amiért hálás vagy. Nagy az esélye, hogy ha egyszer belekezdesz a szokásba, nem akarod majd abbahagyni.
Beszélj!
A legkézenfekvőbbet a végére tartogattuk! Ez annyira egyszerű, de annyira hatásos. Mondd, hogy “köszönöm”, amilyen gyakran csak emberileg lehetséges. Tényleg, megunod valaha is ezeket a szavakat?
Forrás: Franciscan Media
www.katolikus.ma