Szerzetesek elöljáróinak Adventi gondolatai

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_csiksomlyoadvent21.jpgAdvent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a december 25-ei Karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól Karácsonyig számított időszak. Advent első vasárnapja, amely Szent Andráshoz legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

 

 
 

 

Ebből az alkalomból kérdeztük a teljesség igénye nélkül a Székelyföldön (is) tevékenykedő férfi szerzetesrendek elöljáróit.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_UrbanErikOFM2111.jpgUrbán Erik OFM – a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye megszentelt élet intézményeiért felelős érseki helynöke.
Mit jelent Ön számára az Advent?
Gyermekkorom adventjeiről a hajnali roráté szentmisék jutnak eszembe, illetve az adventi időszaknak a lila színe, nem is annyira a miseruha színe, hanem az oltárterítők lila hímzése, amely különös hangulatot adott a templomnak. Mára az egyház szándéka szerint, két időszakra oszlik bennem az adventi szent idő. Első része Jézus Krisztus második eljövetelére hangol, második fele Jézus Krisztus születésének megünneplésére. Ennek az át- és megélésében segítenek a napokra megadott szentírási szakaszok. Nagyon szép időszak advent, átöleli az életutam.
Mi az üzenete az Adventre?
Nyitott szívű várakozás… – közhelynek számít, de ma szükség van erre, hogy nyissak a másik felé függőlegesen és vízszintesen, Isten és felebarátom felé. A ma emberei egyre inkább eltávolodnak egymástól, akár azért, mert erre kényszerülünk a járványt megelőző előírások miatt, másrészt magatartássá válik, hogy nem érdekel a másik: „Na és? Mi közöm hozzá?” Rövid szavak, de gondolkodásmód van kialakulóban mögöttük, a közöny, amely golyóálló páncélt von bensőnkre. A közömbösség veszélye, hogy beszivárog az életünkbe, ez pedig nem jó. Advent áhítat gyakorlatai segítségünkre vannak, hogy nyissunk Isten és ember irányába. Otthonainkban is gyújtsuk meg az adventi koszorún a gyertyát, imádkozzanak együtt a családok, közösségek. Az adventi napokra előírt szentírási szakaszokon való elmélkedés, amely egy konkrét elhatározással fejeződjék be, amelyet igyekezzünk gyakorlatba ültetni, a következő elmélkedésig, vegyünk részt a roráté szentmiséken, szervezzük meg, vagy kapcsolódjunk be a „Szállást keres a szentcsalád” ájtatosságba, karácsony ünnepéhez érkezve készüljünk fizikailag és lelkileg egyaránt. Áldást.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_PBatorPeterBotondOSPPE.jpgP. Bátor Péter Botond OSPPE a Magyar Pálos Rend – Hargitafürdői elöljárója.
Mit jelent az Ön számára az advent?
Egy képet szeretnék elmondani ezt elég rég óta kísér, Lengyelországban történt egy családi fiatal közösség elhatározta, hogy adventben valami különös dolgot szeretne és megkérdezték a lelki vezető atyát, hogy mit tanácsolna. Ne legyen átlagos, megszokott, hogy több böjt legyen vagy komolyabban vegyék a bűnbánatot, vagy még szebb legyen az adventi koszorú, a gyertyagyújtási ünnepség, hanem valami, ami eddig nem volt. Az atya azt mondta csináljuk azt, hogy az adventi idő alatt bármikor elmehetek hozzátok akár bejelentés nélkül. Megkérdezték akár éjszaka? Azt felelte, igen! Hogy megtörténte a látogatás az nem érdekes. Viszont érdekes, hogy minden más lett, tisztább volt a lakás egy hónapig, a férfi is egészen másképp viselkedett mikor haza ért a munkából, mert hátha most fog jönni az atya, és ez az egész közösséget, az adventi időszakban figyelmesebbé tette egymás iránt. Mert hátha pont most fog jönni és hogy néz ki hogyha esetleg így talál bennünket. Valahogy egy az adventi időszakban nyilván karácsonyra készülünk, de az utolsó időben, az érkező Jézusra várakozunk és bennem mindig ez van. Hát igen ő jön kopogtat az ajtón bármikor beléphet, nyilván nem az atya hanem Ő. Szerintem ez nagyon szépen kifejezi az adventi időszaknak a hangulatát legalábbis számomra.
Mit üzen az olvasóknak?
Azt üzenem, hogy egy részről most nagyon nagy feszültséggel teli időszakot élünk meg.  Azt hiszem az ember arra vár, amivel elsősorban foglalkozik, úgyhogy egy részben tegyünk félre olyan dolgokat, ami a belső békénket és belső harmóniánkat összezavarja. Mentális egészségünket igyekezzünk megőrizni mert szüksége van a családnak, hogy ne egy gondokkal küszködő ember egy, szomorú ember legyen együtt, akit igazából nem is a saját, hanem a világban megtapasztalható gondokkal és problémákkal foglalkozik. Valljuk be őszintén, hogy mindenki legalábbis nagyon sokan otthonokba beszívják azokat a nehézségeket, amelyek kőrül veszik most a társadalmat. hát Ezt próbáljuk kizárni mert nagyon fontos, hogy egymással együtt legyünk, egymásnak legyünk, jelenvalók legyünk. Ne másoknak a problémáját vigyük oda be az otthonainkba, amivel nem is tudunk mit kezdeni. Illetve mondjuk így mit tartsunk távol magunktól, mi az, amit hozzunk. Nagyon fontos az adventi időszakban a Jó Istennel való törődés. Az imádságaink mellet keressük meg azokat az élményeket, amik mondjuk a gyermekkorunkat meghatározták. Az adventi időszakban akár egy koszorún a gyertya gyújtás, egy vers, egy kedvenc történet. Keressük meg a régi történeteket. Ezeket a szép élményeket vigyük be az otthonainkba az adventi időszakban és egészen biztos, hogy másképpen fog megérkezni Szent Karácsony ünnepe.

www.szekelyujsag.info