Az egykori és a jelenlegi gyermekfilharmónia hangversenye indította az ünnepi évfordulót

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_40-eves-szentegyhazi-filharmonia.jpgTeljesen megtelt pénteken este a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola Sportcsarnoka, ahol jubileumi hangversenyt adott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia (Fili): az ünnepi eseményen az Öregfili és a Kicsi Fili tagjai léptek fel.

A jó hangulatú ünnepséget Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere nyitotta meg, beszédében megköszönve Haáz Sándornak, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetőjének a kitartó, közösségformáló munkáját. Mint fogalmazott: büszke azokra az értékekre, amelyeket a Fili képvisel és arra is, hogy sok országban és városban a kórus fellépéseiknek köszönhetően ismerték meg a helyiek a szentegyházi közösséget. A gyermekfilharmónia tagjai szerinte nem csak magas szintű zenei képzésben részesülnek, de magyarságtudatuk is erősödik és igen fontos erkölcsi és kulturális nevelést kapnak. 
Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője Haáz Sándor és a kórus negyven éves munkáját méltatva rámutatott, hogy nekik köszönhetően nem csak Szentegyháza, de egész Székelyföld és a teljes magyar nemzet gazdagabb lett. „Úgy gondolom, hogy a Filiben ég egy olyan tűz, ami mindenkiben fel tudja lobbantani a lángot, aki őket hallgatja” – fogalmazott. A hangverseny során a kórus tagja díjakat is kiosztottak, ugyanakkor megemlékeztek elhunyt társaikról. 
A jubileumi ünnepség szombaton is tovább folytatódik, reggel kilenc órától facsemete-ültetésre hívnak, este hét órától pedig a 40 és 30 éves kórustagok tartanak koncertet, amit állófogadás és táncház követ. A vasárnapi program hagyományosan szentmisével kezdődik, majd különböző vetélkedőket és szabadtéri koncerteket szerveznek a Fili Csűrkertjében – 19 órától a 20 évesek (Fili IV) záróhangversenyével koronázzák meg az ünnepsorozatot, amit 21 órától bál követ. Az esemény utolsó napján, hétfőn kirándulásokon lehet részt venni, majd elbúcsúznak a távolról érkezett vendégektől.
Fotó: Erdélyi Bálint Előd
www.szekelyhon.ro