BIBLIAI LÉPTÉKŰ ASZÁLY SÚJTJA EURÓPÁT, SVÁJCTÓL LENGYELORSZÁGIG ELFOGY A FOLYÓKBÓL A VÍZ

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_apadtfolyo22.jpeg„Az év eleje óta Európa több régióját sújtó súlyos aszály fokozódik. A tartós csapadékhiány a májustól rendszeresen visszatérő hőhullámokkal párosul. A rendkívüli szárazság Európa-szerte nagymértékben befolyásolta a folyók vízhozamát” – fogalmaz az Európai Bizottság júliusi aszályjelentése. A gyorselemzés szerint mindez az energiatermelés, a szállítás és a mezőgazdaság után a következő hónapokban a vízellátást is súlyosan veszélyezteti, mivel az előrejelzések szerint a következő három hónapban Európa nagy területein a szokásosnál szárazabb idő várható.

A folyók vízkészletének csökkenését idősoros összehasonlításban jelző alacsony vízhozam index (Low Flow Index, LFI) szerint Kelet-Európában, Észak-Olaszországban, Dél-Franciaországban és Németországban a legkritikusabb a helyzet, de a Duna több szakaszán is rendkívül alacsony a vízállás – olvasható a dokumentumban.
Az alábbi fotók az uniós aszályjelentés összeállítása után készültek.
Kiszáradhat-e a Balaton? Folytatódnak a Qubit interaktív tudományos estjei, a Lájvok. Szeptember eleji eseményünkön a Balaton ökológiáját, gazdaságát, társadalmát és a tóval kapcsolatos legsúlyosabb problémákat vizsgáljuk vezető magyar kutatók és szakemberek segítségével. Lesz mellé zene, bár és tudományos csevej. Gyertek!
www.qubit.hu