Kardiológusok adtak egy meglepő érvet a testmozgás mellett

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_20211120edzes-futas-testmozgas.jpegNaponta mennyit fizikai mozgást végzek?  Testi, lelki, szellemi életemhez a mozgás is legalább olyan fontos, mint a táplálkozás, mondják a szakemberek! Nekünk nem iskolabuszra, hanem tornateremre van szükségünk!!

Csaba t. 
........ a fizikai aktivitás javíthatja szívünk egészségét és fittségét, ezáltal meghosszabbíthatja életünket. Nem véletlen, hogy Carl Lavie, Robert Ross és Ian Neeland kardiológiusok azzal érvelnek, hogy pusztán a fizikai aktivitás növelése sokkal fontosabb, mint a súlycsökkentésre való összpontosítás. .......... a testmozgás még akkor is javíthatja az elhízással összefüggő kardiometabolikus kockázati markereket, ha nem sikerül lefogyni. Eközben a fogyás nem járt következetesen alacsonyabb halálozási kockázattal.
A testmozgás sokkal többről szól, mint a fogyásról, de egy olyan világban, ahol az elhízás ilyen erősen összefügg a rossz egészségi állapottal, nehéz nem a kilók leadását tenni az elsődleges célként. Három amerikai kardiológus egy új tanulmányban most elmagyarázta, miért olyan nagy hiba ez.
Még ha nem is égetnek el zsigeri zsírt, ám az újabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a fizikai aktivitás javíthatja szívünk egészségét és fittségét, ezáltal meghosszabbíthatja életünket. Nem véletlen, hogy Carl Lavie, Robert Ross és Ian Neeland kardiológiusok azzal érvelnek, hogy pusztán a fizikai aktivitás növelése sokkal fontosabb, mint a súlycsökkentésre való összpontosítás.
AZ ÉRVELÉS VITATOTT ÉS KÉTSÉGTELENÜL TOVÁBBI VITÁKAT FOG INDÍTANI, de az International Journal of Obesity tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői egyértelműen lefektették az ezt alátámasztó bizonyítékokat. Eszerint a testmozgás mértéke sokkal jobban előrejelzi a hosszú távú egészséget, mint egy személy testtömeg-indexe vagy testzsír-százaléka.
AZ ELMÚLT ÉVEKBEN KÜLÖNBÖZŐ TERÜLETEK TUDÓSAI BÍRÁLTÁK A MODERN ORVOSTUDOMÁNY SZŰKLÁTÓKÖRŰ NÉZETÉT AZ ELHÍZÁSSAL KAPCSOLATBAN.
Tavaly két edzésfiziológus egy 2021 -es áttekintése az elhízás kezelésének „súlysemleges stratégiája" mellett érvelt. A tanulmányuk szerint a testmozgás még akkor is javíthatja az elhízással összefüggő kardiometabolikus kockázati markereket, ha nem sikerül lefogyni. Eközben a fogyás nem járt következetesen alacsonyabb halálozási kockázattal.
A testmozgás újabb előnyére mutattak rá a kutatók
A most végzett, mintegy 10 ezer szívbetegségben szenvedő beteg körében végzett tanulmány megállapította, hogy azok, akiknek szív- és légzőrendszeri egészsége jobb, nagyobb valószínűséggel „élik túl" a következő 15 évet, függetlenül a BMI-től, a testzsírtól vagy a derékkörfogattól.
Az a megállapítás, hogy az elhízás és a kapcsolódó egészségügyi kockázatok jelentősen csökkenthetők fizikailag aktív életmóddal és egészséges táplálkozással nagyon biztató, ami még minimális fogyás mellett is elérhető
– érveltek a kutatók a tanulmányban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Ez további lehetőségeket kínál a kezelőorvosnak és a felnőttnek a túlsúly vagy elhízás kezelésére.
A bizonyítékok azt sugallják, hogy a fizikai aktivitás, a szív egészsége és a zsírégetés közötti kapcsolat nem olyan egyértelmű, mint ahogyan azt korábban a tudomány vélte.
www.origo.hu