Messiék rekordokat döntöttek, Argentína nyerte a katari labdarúgó-világbajnokságot

Nyomtatás

 

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_argentin2022.jpgAki azt próbálja bizonygatni, hogy a mai emberek leépültek, degeneráltak és nem képesek arra amit a régiek megtettek, az nézze meg ezt a döntőt!! 

Isten ugyanabból az anyagból teremtette a gyermekeit Jézus Krisztus és Szent István korában is! Mátyás király vitézei, vagy a XXI század labdarugó játékosai ugyanabból az anyagból születtek, mint te vagy én!! Ne sopánkodva leértékeljük magunkat, hanem álljunk neki és szellemünket, testünket, lelkünket fejlesszük, bontakoztassuk ki, hozzuk ki magunkból a maximumot!!

Gratulálok a bajnokoknak, 

Csaba t.
Rendkívül fordulatos, izgalmakkal teli összecsapáson Argentína nyerte a Katarban rendezett labdarúgó-világbajnokságot, miután büntetőpárbajban legyőzte Franciaország együttesét a torna vasárnap esti fináléjában. Messiék a világ tetején, az argentinok a vébétrófeával
Győzelmével az argentin válogatott harmadszor foglalja el a futballvilág trónját. A fináléban triplázó Lionel Messi, a dél-amerikai együttes csapatkapitánya (a PSG sztárja a rendes játékidőben, a hosszabbításban és a büntetőpárbajban is betalált) megkoronázta páratlan pályafutását a világbajnoki aranyéremmel, amelynek megszerzésére másodjára volt lehetősége a 2014-es, a németek elleni vesztes döntő után. Az első félidő elején inkább az argentinok irányították a játékot, helyzetig azonban ők sem jutottak el. A franciák rengeteg hibával játszottak, ráadásul a 9. percben Lloris kapust ápolni is kellett, de tudta folytatni a játékot. A 21. percben Di Maria kicselezte Dembelét, majd a tizenhatoson belül elesett, a játékvezető pedig 11-est ítélt, amit Messi magabiztosan gurított a bal alsó sarokba. 
A dél-amerikaiak lehengerlően játszottak, a 36. percben pedig egy tanítani való kontra után Di Maria még növelni is tudta az előnyüket. A címvédő franciáknak nemhogy lövésük, de tizenhatoson belüli labdaérintésük sem volt az első félidő 45+7 percében, míg az argentinoknak nyolc. 
A második félidőben aztán feltámadtak a gallok, akik a 79. percben nagy esélyt kaptak, Ottamendi szabálytalansága után Mbappé 11-esből szépített, így még volt negyedórájuk az egyenlítő gól megszerzésére. Amire nem sokat kellett várni, Coman szerelte Messit, majd Thuram adott zseniális labdát Mbappénak, aki kapásból kilőtte a bal alsó sarkot. Az argentin kapus mindkét kapott gólnál hozzáért a labdához, de védeni nem tudott. „Kezdhették elölről” a felek, ismét nyjlt lett a finálé. Pazarul védett Emiliano Martinez, az argentinok hálóőre
Messi a 96. percben egy remek lövéssel eldönthette volna a találkozót, de Lloris nagyot védett, így jöhetett a hosszabbítás. Ennek második félideje egy szép argentin támadással és egy Messi-góllal indult: Lloris hiába védett nagyot, a kipattanót az argentin csapatkapitány közelről a kapuba lőtte, a franciák már csak a gólvonal mögül tudták kirúgni a labdát. Tíz perccel később azonban ismét döntetlen volt az állás, miután egy lövés Montiel kezéről levágódott, így újabb 11-est lőhettek a franciák, és Mbappé magabiztosan helyezett a jobb alsó sarokba.
Több gól már nem született, így jöhettek a 11-esek! Az első körben Mbappé belőtte, miként Messi is magabiztosan gurított a kapuba. Coman lövését védte a kapus, Dybala viszont a kapu közepébe gurított. Tchouameni mellé lőtt, Paredes simán belőtte. Kolo Muani a kapu közepébe bombázott, Montiel pedig úgy állhatott oda, ha belövi, világbajnok a csapata. Belőtte, így Argentína harmadik világbajnoki címét ünnepelheti Katarban! Mbappé a döntőben négyszer talált be, a katari világbajnokságon szerzett nyolc góljával gólkirály lett 

36 év elteltével szerzett világbajnoki címet 1978 és 1986 után, a harmadikat. Katarban történt meg harmadszor, hogy tizenegyespárbajjal végződött a világbajnoki döntő, ebből a franciák kétszer is érintettek voltak, s ahogy 2006-ban Olaszország ellen, most Argentína ellen is alulmaradtak. 

A vasárnap esti finálé során számos rekord megdőlt a világbajnokságok történetében. Lionel Messi 26. alkalommal lépett pályára vébémérkőzésen, megelőzve Lothar Matthäust. A hétszeres aranylabdás klasszis elsőként a történelemben egy vb csoportkörében, a nyolcaddöntőjében, a negyeddöntőjében, az elődöntőjében és a döntőjében is szerzett gólt. Di María az első argentin, aki vb-döntőben, olimpiai döntőben és Copa América-döntőben is gólt szerzett. 
Kiválók a legjobbak között: Enzo Fernandez lett a legjobb fiatal játékos, Lionel Messi kapta az aranylabdát, Emiliano Martinez lett a legjobb kapus, míg Kylian Mbappe szerezte meg a gólkirályi címet a katari tornán  Mbappé az első a történelemben, aki legalább négy gólt szerzett összesen a vb-döntőkben, megelőzve a három gólt jegyző brazil Vavát, Pelét, Geoff Hurstöt és Zinedine Zidane-t.
Hurst után Mbappé a második, aki egy vb-döntőben három gólt szerzett, egyébként a büntetőpárbajban szerzett találatával együtt a PSG gólvágója összesen négy gólt szerzett. Mbappé egyúttal a katari világbajnokságon szerzett nyolc góljával gólkirály lett.
Döntő: Argentína-Franciaország 3-3 (2-0, 2-2, 2-2) – 11-esekkel: 4-2 Luszail, 88 966 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel) gólszerzők: Messi (23., 108., az elsőt 11-esből), Di María (36.), illetve Mbappé (80., 82., 118., az elsőt és a harmadikat 11-esből) sárga lap: Fernandez (45+7.), Acuna (90+8.), Paredes (114.), Montiel (116.), illetve Rabiot (55.), Thuram (87.), Giroud (95., a kispadon)
Argentína: Emiliano Martinez – Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Nahuel Molina (Gonzalo Montiel, a hosszabbítás előtti szünetben), Nicolas Tagliafico (Paulo Dybala, 121.) – Rodrigo De Paul (Leandro Paredes, 102.), Alexis Mac Allister (German Pezzella, 116.), Enzo Fernandez, Ángel Di María (Marcos Acuna, 64.) – Lionel Messi, Julian Álvarez (Lautaro Martinez, 102.) 
Franciaország: Hugo Lloris – Jules Koundé, Raphaël Varane (Ibrahima Konaté, 113.), Dayot Upamecano, Theo Hernandez (Eduardo Camavinga, 71.) – Aurélien Tchouameni, Adrien Rabiot (Youssouf Fofana, 96.) – Antoine Griezmann (Kingsley Coman, 71.) – Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé (Randal Kolo Muani, 41.) – Olivier Giroud (Marcus Thuram, 41.)
www.kronikaonline.ro