A pápa üzenete az emberkereskedelem elleni világnapra

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_23papaiuzenet.jpgFebruár 8-án Ferenc pápa videoüzenetben fordult az emberkereskedelem elleni világnap alkalmából szervezett online imamaraton résztvevőihez. Főként a válságok és háborúk által leginkább kiszolgáltatottak szexuális vagy munkaerő-kizsákmányolása ellen küzdő fiatalokat szólította meg.

„Ne fáradjatok bele, hogy keressétek a módját, hogyan lehet megelőzni ezt a szégyenletes csapást!” – hívta fel a figyelmet üzenetében Ferenc pápa,  utalva arra, hogy február 8-án volt Bakhita Szent Jozefina, az emberkereskedelem áldozatai védőszentjének emléknapja.  Ferenc pápa csatlakozott az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapján megrendezett imamaraton résztvevőihez, videoüzenetében pedig különösen is azokhoz a fiatalokhoz fordult, akik az idei imanap főszereplői voltak. Az imanapon a következő témáról elmélkedtek: »méltóságban járva«. A pápa arra bátorította a fiatalokat, hogy
vigyázzanak saját méltóságukra, és minden emberére.
Elismeréssel szólt arról, hogy a fiatalok választották ki az idei imanap témáját, ami az emberkereskedelem elleni erőfeszítéseik nagyszerű távlatára, az emberi méltóságra hívja fel a figyelmet. Így a fiatalok hozzájárulhatnak nemcsak a remény, hanem az öröm életben tartásához is. A pápa arra kérte őket, hogy Isten Igéjével együtt őrizzék meg szívükben az örömet is, mert az igazi öröm Krisztus.
Az emberkereskedelem eltorzítja a méltóságot – hangsúlyozta Ferenc pápa. – A kizsákmányolás és a rabszolgaság korlátozza a szabadságot, és az embereket tárgyakká teszi, hogy felhasználják és leselejtezzék őket. Az ilyen rendszer kihasználja az igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, amelyek emberek millióit kényszerítik arra, hogy kiszolgáltatott körülmények között éljenek. A gazdasági válság, a háborúk, az éghajlatváltozás és a megannyi bizonytalan helyzet miatt elszegényedett emberek könnyen válnak az emberkereskedelem áldozataivá. Sajnos a jelenség riasztó mértékben növekszik, és elsősorban migránsokat, nőket, gyermekeket és fiatalokat érint, olyan fiatalokat, akik – mint ahogyan a jelenlevők is – szeretnék megvalósítani álmaikat és méltóságban szeretnének élni.
Tudjuk, hogy nehéz időket élünk – folytatta videoüzenetében Ferenc pápa –, de éppen
ebben a nehéz valóságban mindannyian arra kaptunk meghívást, különösen a fiatalok, hogy egyesítsük erőinket a jóság hálóinak szövésére, a Krisztusból és evangéliumából kisugárzó fény terjesztésére.
Ezt a fényt ezekben a napokban jelképesen átadják azoknak az elmúlt napokban Rómába érkezett fiataloknak, akik olyan szervezeteket képviselnek, amelyek már régóta részt vesznek az emberkereskedelem elleni küzdelemben. Ezzel a gesztussal a fiatalok az „emberi méltóság misszionáriusai” lesznek, és egyben megnyitják az ifjúsági részvétel különleges évét, ami a következő, 2024-es világnapig tart. A pápa arra buzdította a fiatalokat, hogy őrizzék meg ezt a fényt, és legyenek áldás társaik számára. Fáradhatatlanul keressék társadalmaik átalakításának és a szégyenletes emberkereskedelem  megelőzésének lehetséges útjait.
A pápa idézett a fiatalok által írt szép kifejezésekből: „Járjunk nyitott szemmel, hogy újra megértsük azokat a folyamatokat, amelyek emberek millióit, különösen a fiatalokat emberkereskedelembe sodorják és brutálisan kizsákmányolják őket. Járjunk figyelmes szívvel, hogy felfedezzük és támogassuk a szabadsághoz és méltósághoz vezető mindennapi utakat. Járjunk reménnyel, hogy előmozdítsuk az emberkereskedelem elleni fellépést. Járjunk együtt kézen fogva, hogy kölcsönösen támogassuk egymást, és építsük a találkozás kultúráját, amely a szívek megtéréséhez és a befogadó társadalmakhoz vezet, amelyek képesek megvédeni minden ember jogát és méltóságát.”
Ferenc pápa továbbá annak a reményének adott hangot, hogy sokan elfogadják majd a meghívást, hogy együtt küzdjenek az emberkereskedelem ellen: „Járjunk együtt azokkal, akiket tönkretesz a szexuális és munkaerő-kizsákmányolás erőszakja; járjunk együtt a migránsokkal, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberekkel, azokkal, akik olyan helyet keresnek, ahol békében és méltóságban, családként élhetnek. A fiatalok elszántan erősítsék meg az emberi méltóság értékét.” Videoüzenete végén, megköszönve elkötelezettségüket, arra buzdította őket, hogy haladjanak bátran előre. Az Úr áldásáért fohászkodott és a Szűzanya oltalmába ajánlotta őket, annak bizonyosságában, hogy Szent Bakhita imádkozik velük és értük. Szívből adta áldását a fiatalokra, akik az emberkereskedelem ellen küzdenek, és mindazokra, akikkel találkoznak ezen a méltóságért folytatott úton.
Ferenc pápa 2014-ben hirdette meg Bakhita Szent Jozefina (1869–1947) szudáni felszabadított rabszolga, kanossziánus nővér liturgikus emléknapját. A szerzetesnőt Szent II. János Pál pápa iktatta be a szentek sorába a 2000-es jubileumi szentévben.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír