Játékosan tanulva, megélve a 800 éves ferences lelkiséget

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_3fent-ferences-Giotto-festmenye.jpgA ferences nagycsalád szerte a világon nagyon fontos évfordulókat ünnepel 2023−2026 között. Ehhez kapcsolódva mi, az erdélyi ferencesek ismét játékra, együtt tanulásra hívunk minden kreatívkodni szerető IV−X. osztályos tanulót. Célunk, hogy 2023. február és december között különböző játékos feladatok által közelebb hozzuk a ferences lelkiséget, különösen is az idén 800 éves Megerősített Regula és az első betlehemes, Grecció részleteire összpontosítva. A változatos feladatok célja, hogy minden érdeklődőben elmélyítse és/vagy új adalékkal gazdagítsa mindazt, amit eddig tudott/vagy még nem ismert a ferencesekről.

Az első hónap feladata, a Megerősített Regula szövegével való ismerkedés, annak elolvasása volt.
A februári feladat és a megoldás:                                                                           
1. A tizenkét Regula pontból válassz ki három olyan pontot, ami különösen tetszik, és foglald össze saját szavaiddal – minél érthetőbben, a mai nyelvezetet használva.
Ügyesen megoldottátok, mindenik beküldött munkából érződik, hogy átolvastátok a Regula szövegét, foglalkoztatok vele.
2. Írj ki legalább három-öt olyan ismeretlen fogalmat, amivel most találkoztál először, és a következő alkalommal megírjuk a magyarázatát!
Az ismeretlen fogalmakat minden beküldőnek megválaszoltuk, megírtuk! Íme néhány fogalom, amely minden résztvevőnél fejtörést okozott:
Provinciális: a ferencesek helyi, rendtartományi elöljáróját, vezetőjét úgy nevezik, hogy miniszter provinciális (az erdélyi ferencesek provinciálisa Urbán Erik OFM).
Klerikus: ferences papnövendék, olyan fiatal, aki teológiát tanulva a papságra készül.
Habitus: a szerzetesek földig érő, hosszú ujjú felsőruhája (csuha), amely deréktájon a kordával (erősebb madzag) van átkötve.
Dénár: egy fémpénz megnevezése, pontosabban római eredetű ezüstpénz.
Márciusi feladat
A Megerősített Regula szövegével való ismerkedés, annak elolvasása után nézzük meg részletesebben annak első négy pontját:
1. Az Úr nevében! Kezdődik a kisebb testvérek élete – A kisebb testvérek regulája és élete ez….
2. Azokról, akik fel akarják venni ezt az életformát, és felvételük rendjéről…
3. A zsolozsmáról és a böjtről, és arról, hogyan járjanak a testvérek szerte a világban…
4. Hogy pénzt ne fogadjanak el a testvérek…
A Megerősített Regula teljes szövege elérhető az erdélyi ferencesek ofm.ro oldalán vagy letöltve Assisi Szent Ferenc műveit, keressétek ki a Megerősített Regula címet. Amennyiben e két helyen valamilyen okból kifolyólag nem találjátok, akkor írjatok az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre, és örömmel elküldjük a szöveget!
Feladat:
1. Fejtsd ki maximum tíz mondatban, hogy szerinted miért fontos, mi a lényege annak, hogy egy szerveződő vallási vagy világi csoportnak legyen szabályzata?
2. Írj a saját vagy a családodban érvényben lévő szabályokról és/vagy arról, hogy mi a szabály (ha van ilyen) a zsebpénzedre vonatkozóan!
+ pont: rajzold, fesd meg valamely számodra szimpatikus regulapontot!
A megoldásokat postán (Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences centenárium játék, mun. Cluj-Napoca, str. Emile Zola nr. 4, 400112, jud. Cluj) lehet elküldeni, vagy e-mailben várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Elég csak az egyik címre beküldeni!
Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!
www.romkat.ro