Egy hely, ahol jó együtt lenni Istennel

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Unnepek_szalagvpaloskolostoravato.jpgFeladatuk a lélek és a nemzet megmentése – a magyar alapítású pálos szerzetesrend újonnan felépült Szent István kolostorát áldották meg Hargitafürdőn vasárnap, államalapító királyunk ünnepén.

Igazi okot adott az ünneplésre a hargitafürdői pálos kolostor átadása és megáldása Szent István napján, vasárnap. Az egyházi rendezvényen a helyiek mellett magyarországi és lengyelországi zarándokok is részt vettek. Az esemény szentségimádással kezdődött a Szent István-kápolnában, majd ismertették a magyar alapítású pálos rend történetét, bemutatták Hargitafürdőt, ahol az Erdélybe visszatérő pálosok újra otthonra találtak. Az újonnan épült kolostorról elhangzott, hogy tájba illő formájával, az egyszerűség jegyében épült, belső misztikus magját a kápolna képezi, amely jelképesen is fentről kapja a fényt. Az Úrangyala imádságot és rózsafüzért követően kezdődött meg az ünnepi szentmise, amelyet Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatott be.
A liturgián jelen volt többek között Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Puskás Antal pálos tartományfőnök, Urbán Erik ferences tartományfőnök, pálos szerzetesek, papok, valamint más rendek képviselői is.
Bátor Botond pálos szerzetes, házfőnök a szentmise után hosszasan sorolta, hogy mennyi mindenkinek tartozik köszönettel a kolostor felépítéséért, és az átadási rendezvény megszervezéséért. 
Mint fogalmazott: otthon érzik magukat Hargitafürdőn, ahol olyan, mintha egy nagy családban élnének. Ünnepi beszédet mondott továbbá Arnold Chrapkowski pálos rendfőnök is, akinek lengyel nyelvű felszólalását Bátor Botond fordította magyar nyelvre. A pálosoknak nagy múltja van itt, Erdélyben, hivatalosan pedig 2014-ben indult újra itt a pálos rendi közösség élete. Most egy új történelmi szakasz kezdődik egy új épülettel” – fogalmazott. Hozzátette: azt kívánja, hogy azok a szerzetesek, akik itt fognak élni, az Isten lelkét hordozzák, és ez a lelkület sugározzon szét mindazok számára, akik ide eljönnek.
A pálos rendfőnök magával hozta I. Remete Szent Pál ereklyéjét, akinek szellemében, „egyedül az egyedüli Istennel” élnek pálos szerzetesek a világ 17 országában több mint hetven házban. Ezt az ereklyét a hargitafürdői pálos kolostornak adományozta. Hazatértek a pálosok Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a pálosok hazatértek, mert – miként történeti adatok igazolják – 1352-ben Csíksomlyón már megtelepedtek. 
Boldogasszonynak szentelt monostorukat 1432-ben azonban a tatárok feldúlták, s a romokat 1442-ben Hunyadi János erdélyi vajda a ferencesek gondjaira bízta. 
A csíksomlyói Szűz Mária és a częstochowai Fekete Madonna megoltalmazta a pálosokat azokkal az erőkkel szemben, amelyek meg akarták semmisíteni őket” – mondta. 
Majd arról is beszélt, hogy a hargitafürdői pálos kolostor felszentelésére nemcsak jeles társakkal – a Częstochowából érkezett lengyel testvérekkel –, nemcsak jeles helyen, hanem jeles időben is kerül sor, nevezetesen a keresztény magyar állam megalapításának születésnapján. Ezer esztendő távlatából pontosan értjük, hogy Szent István nélkül nem jöhetett volna létre a keresztény Magyarország, és benne nem születhetett volna meg az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálos rend sem” – fogalmazott.
Hozzátette, mindenkor, így ma, itt, a Hargita fenyvesei között is kegyelettel gondolunk első királyunkra, „tudván, hogy iránta érzett örök hálánkat úgy tudjuk a legjobban leróni, ha az előttünk álló időkben is hűségesek maradunk az ő hitéhez, méltóak az általa megtestesített eszményhez, és állhatatosak a művének védelmezésében”.
Visszatérve a pálosokra, kiemelte, hogy sorsuk annak történelmi bizonysága, hogy a hit és az összetartozás erejével szemben minden fegyver, minden pénz, minden propaganda hatástalan. „A mai kolostorszentelés nem pusztán székelyföldi, nem pusztán magyar és lengyel ünnep, hanem örömhír is minden jóakaratú európai ember számára. Ugyanis, ha magunk mögött akarjuk hagyni a mai zűrzavaros és hangzavaros időket, akkor Európának mielőbb el kell indulnia a maga megtisztulásának útján. Európának fel kell ismernie, ki kell mondania az igazságot a földrészen kívüli erők által kiprovokált tragikus európai háborúról, annak céljairól és következményeiről.
Ha nem teszi, hasonló módszerekkel újabb európai háborúkat fognak kirobbantani, hiszen Európa politikai stabilitásának szétzilálására, és uzsorás eladósítására nincs hatékonyabb eszköz, mint a háború. Európának fel kell ismernie, és ki kell mondania az igazságot, a földjének megszállását és a kultúrájának megszüntetését, társadalmai rendjének szétverését célzó szervezett bevándoroltatásról, annak céljairól és következményeiről. Ha nem teszi, az európai emberek nagy része belátható időn belül számbeli kisebbségbe fog szorulni a saját szülőföldjén.
Európának fel kell ismernie és ki kell mondania az igazságot az európai életmód és értékrend felszámolását célzó identitás-terrorizmusról, amely kivétel nélkül és fokozódó mértékben sújtja a földrészünk minden nemzetét és országát. Ha nem teszi, az európai embereket és nemzeteket egyaránt kiforgatják önmagukból, elidegenítik önmaguktól, meghasonulásba és kiszolgáltatottságba taszítva őket. A keresztény Európa csak így védheti és őrizheti meg önmagát, csak így maradhat az európai embereké. Ha nem ezt teszi, Európa és népei Isten gyilkosainak prédájává válhatnak az előttünk álló évszázadban. A pálosok hite, igazsága és példája segítse Európát, segítsen minden európai nemzetet és országot a megmaradásban!” – mondta. Végül „ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” kérdéssel zárta felszólalását. 
A rendezvényen beszédet mondott még Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is. A szentmise után megáldották és átadták az újonnan épült kolostort. Mint ismert, Hargitafürdőn 2020 májusában kezdték el felépíteni a pálos kolostort a magyar kormány támogatásával. Amint beszámoltunk róla, a 170 négyzetméteres toronyépítményben egy kápolna, öt vendégszoba, egy könyvtár, és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, arra figyelve, hogy a belső kialakítás kifejezetten az elcsendesedést segítse.
www.szekelyhon.ro