Isten meglepő utakon teljesíti ígéreteit

Nyomtatás

Kovács N. László
Isten meglepő utakon teljesíti ígéreteit – mondta a pápa karácsonyi üzenetében a BBC 4 hallgatóinak. XVI. Benedek saját nyelvén szólt a brit hallgatósághoz az állami rádióadó Napi gondolat című műsorában. Ha az Úr angyala ma jelenne meg Betlehemben, igencsak kevés pásztort találna, akivel közölhetné az örömhírt – írja a The Guardian. A zsidó telepesek megjelenése, a katonai ellenőrzőpontok és a ciszjordániai fal árnyékában ma már szinte lehetetlen megélni az állattartásból.

 

 

Isten meglepő utakon teljesíti ígéreteit – mondta a pápa karácsonyi üzenetében a BBC 4 hallgatóinak. XVI. Benedek saját nyelvén szólt a brit hallgatósághoz az állami rádióadó Napi gondolat című műsorában.
„Kedves skót, angol, walesi vagy bármilyen angolul beszélő országban élő barátaim! Azt akarom, hogy tudjátok, mindannyian szerepeltek az ünnepi időszakban elmondott imáimban – kezdte a beszédét a katolikus egyház feje. – Örömömre szolgál, hogy ismét üdvözölhettek benneteket és minden hallgatónkat a világban. Krisztus születésének ünnepére készülünk. Imádkozom a családotokért, a gyermekeitekért, azokért, akik betegek, és azokért, akik nehéz időkön mennek keresztül”. Karácsonykor a Messiást ünnepeljük, akiről az izraeliták egykor úgy gondolták, megszabadítja őket a rómaiak rabsága alól. Ez volt Isten ígérete – Isten azonban „gyakran meglepő utakon” teljesíti ígéreteit – magyarázta Benedek.
„A gyermek, aki Betlehemben született, valóban szabadságot hozott, de nem csupán azoknak az embereknek, akik akkor és ott éltek – az a gyermek az egész világ és minden idők megmentője lett” – fogalmazott. Krisztus nem politikai vagy katonai úton szabadított meg minket, de „legyőzte a halált, és visszahozta az életet”.
Benedek azt javasolta, kérjük Jézus Krisztus segítségét az életünkben tapasztalt sötétség legyőzéséhez. „Köszönjük meg Istennek jóságát, és örömmel szívünkben közöljük felebarátainkkal a jó hírt: Isten szabadságot, reményt és életet hoz.”
Első alkalommal történt meg, hogy a pápa olyan ország népéhez szólt külön karácsonyi üzenetben, melyet abban az évben meglátogatott – ráadásul fordító nélkül, az ország nyelvén. Bernard Longley, a birminghami katolikus érsek szerint a szentatya kifejezetten jól érezte magát ez évi látogatása idején, örült a pozitív fogadtatásnak, ezért döntött úgy – több hónapos egyeztetés után –, hogy eleget tesz a BBC kérésének.
Ha az Úr angyala ma jelenne meg Betlehemben, igencsak kevés pásztort találna, akivel közölhetné az örömhírt – írja a The Guardian. A zsidó telepesek megjelenése, a katonai ellenőrzőpontok és a ciszjordániai fal árnyékában ma már szinte lehetetlen megélni az állattartásból.
„Hiányzik a vadon szabadsága. Ma már minden más. Alig tudunk mozogni” – magyarázza az egyik utolsó pásztor, Adel Alsir. Amíg a férfi juhai a bibliai jelenés állítólagos helyétől alig száz méterre keresik a néhány megmaradt fűszálat, Alsir elmagyarázza, a palesztinokat és Izraelt elválasztó fal okozza a legnagyobb problémát. „Mielőtt megépült, háromszáz állatom volt. Ma harminc van. Minden reggel elindultunk a Holt-tengerhez, aztán délben, amikor elfáradtunk, és a nap is kibírhatatlanul tűzött, lepihentünk ott, azon a dombon.” A domb, melyen Alsir pihent egykor, ma a húszezer lakosú Har Homa nevű izraeli településnek ad otthont.
Jawad Badr, a betlehemi földművelési minisztérium állatorvosi ügyekért felelős vezetője szerint az elmúlt öt évben a pásztorok nyájuk harmadát elvesztették. Egyre több a száraz időszak, egyre kevesebb a legelő – az állattartás már nem hoz hasznot. A Palesztin Hatóság pedig pénz híján nem tud segíteni a kihalóban lévő foglalkozáson.
Carlos Nicola Sarras ritkaság a ritkaságok között: az egyik utolsó keresztény palesztinai pásztor. Sarras a fal közvetlen szomszédságában él, harminc állata egyetlen hektáron „szívhat egy kis friss levegőt”, ahogy ő fogalmaz, mert az biztos, hogy ezt „nem lehet legelésnek nevezni”. Ebben az évszakban olyan kevés eső esett, hogy még megfejni sem tudja a juhokat – el kell adnia az összeset, és várni jobb időkre. Sarras éppen a karácsonyi ebédhez készül levágni az egyik állatot – bár a család csonka, hiszen kilenc gyermekéből öt emigrált. Az öreg pásztor azonban bizakodó, és nem vádol senkit nehézségeiért – legfeljebb a természet erőit. „Minden az időjárás hibája” – mondja.
www.mno.hu