Kezdődik a család éve a katolikus egyházban

Kategória: Közös Értékeink! Találatok: 1867

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_2097118_nagy.jpgMegkezdődik vasárnap a család éve, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia erre az alkalomra írt körlevelét országszerte felolvassák a szentmiséken – közölte az MKPK sajtóirodája.

 

 

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a szent család vasárnapján 18 órai kezdettel mutat be szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában. Ekkor nyitja meg a főpásztor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett család évét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

 

Az MKPK körlevele szerint azért hirdette meg az egyház a család évét, hogy „tanúságot tegyen hitéről, és felkeltse az emberek szívében a szeretet és a felelősség érzését a társadalom legfontosabb intézménye, a család iránt”. Mint a dokumentum fogalmaz, „gyakran félünk meghozni életünk nagy döntéseit, elkötelezni magunkat a sírig tartó hűségre egy jó házasságban. Pedig olyan lények vagyunk, akiknek a fejlődéséhez is, a fizikai, szellemi, lelki értékekben való gyarapodásához és kiteljesedéséhez is szükségük van a jó közösség, a szerető család biztonságára."

 

A társadalmak irányvesztésének világos jele a népesség fogyása. Magyarország lakossága az idén tízmillió alá csökkent, pedig a család egészséges működése egyben a társadalom egészségének is fokmérője. Európában mindenki elismeri, hogy súlyos népesedési probléma alakult ki – mutat rá a körlevél.

 

A híveknek szóló írás arról is szól, hogy „gyakran hiányzik a nyitottság a sírig tartó házassági közösségre. A mai városi, de egyre inkább a vidéki élet is úgy szerveződik, hogy nagy nehézséget jelent népes családot fenntartani. Az anyaságot a társadalom nem mindig becsüli meg kellően."

 

A körlevél megállapítja: a gazdasági válság és a munkanélküliség szorongást és félelmet hoz sok család életébe, pedig az anyaság és a családok megérdemlik az egész társadalom megbecsülését és szolidaritását. Az ő támogatásuk nem pusztán szociális kérdés, hanem egész népek, társadalmak jövőjének, létének vagy nemlétének kérdése – hangsúlyozza a dokumentum.

 

A püspöki konferencia arra is felhívja a figyelmet, hogy a plébániai közösségek „ismerjék meg, tartsák számon a körükben élő katolikus családokat. Osszák meg egymással ünnepeiket és gondjaikat, segítsék egymást munkával, személyes jelenléttel, tapasztalatok átadásával, és ha szükséges, anyagiakkal is."

 

A tematikus esztendő keretében az egyházmegyék és különböző szervezeteik számos családi programot szerveznek. A család évéhez kapcsolódóan március végén, a Familiaris Consortio kezdetű, II. János Pál pápa által írt enciklika megjelenésének 30. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát is rendez az MKPK.
Kossuth Rádió
erdely.ma