Vízkereszt, kezdődik a farsang

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_1133633_nagy.jpgMa van vízkereszt napja, kezdődik a farsangi időszak. Sokan ekkor szedik le a karácsonyfát. Vízkeresztkor a keleti kereszténység arra emlékezik, hogy Jézus nyilvános működésének kezdetén megkeresztelkedett a Jordán folyóban.

A gazdag görög katolikus liturgia része ilyenkor az vízszentelési szertartás. Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök Budapesten a Duna vizét szenteli meg emlékezve arra, hogy Jézus a Jordánba lépett.
Az ünnep görög neve epifánia, azaz az Úr megjelenése. A nyugati kereszténység ilyenkor emlékezik arra is, hogy a háromkirályok meglátogatták a gyermek Jézust, és arra is, hogy Krisztus a kánai menyegzőn borrá változtatta a vizet.
Több országban ilyenkor kapják az ajándékokat a gyermekek. Spanyolországban például Madrid utcáin szerda este fesztivál keretében várták az emberek a három királyok bevonulását. Olaszországban zoknikba és harisnyákba hoz ajándékot a jó boszorkány. A jóknak cukorkát, a rosszaknak pedig szenet.
Diós Judit
Kossuth Rádió