Ajándék az anyáknak, a családnak, a közösségnek

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_kozossegi-haz-a-csiki-anyaknak-1-_b.jpg"Olyan sok mindent kaptunk az évek során, és olyan jó mindent, de mindent nagylelkűen tovább adni. " (Böjte Csaba)

 

 

 

 

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_kozossegi-haz-a-csiki-anyaknak-13-_b.jpgTöbb mint harminc kisgyerekes család vett részt január nyolcadikán a csíkszeredai Szent József kápolnában azon a szentmisén, amelynek keretében Tamás József római katolikus püspök és Böjte Csaba ferences szerzetes kérte Isten áldását a csíki anyák közösségének új székhelyére. Ezt a dévai Szent Ferenc Alapítvány ajánlotta fel számukra.
Ki tudná megmondani, hol és hogyan kezdődött? Talán, amikor létrejött 2002-ben a Szent Ferenc Alapítvány, vagy amikor pár évvel ezelőtt Csíkszeredában az említett alapítvány egy csíkszeredai háromszobás tömbházlakásban – amelyet Bartók Barabás, P. Albert OFM atyáról neveztek el – létrehozott egy kollégiumot, vagy amikor több mint egy éve létrejött a csíki anyáknak szóló levelezőlista? A lényeg, hogy olyan emberek találtak nemrég egymásra, akiknek célkitűzéseik azonosak: a gyermekek, az anyák segítése és a család megtartó erejére való figyelemfelkeltés.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_kozossegi-haz-a-csiki-anyaknak-26-_b.jpgAz immár több mint 400 anyukát számláló levelezőlista tagjai időközönként különböző személyeket hívnak meg közös beszélgetésre, vagy előadást tartani a Kaptárnak elnevezett helyre, amely tulajdonképpen egy angol iskola székhelye. Így került sor decemberben, főként Balázs Zsóka kitartó szervezésének köszönhetően, a Böjte Csaba Ferenc-rendi atyával való találkozásra. „Az adventi időszakban jött el Csaba testvér a Kaptárba, beszélt nekünk az életről, az apaságáról, a gyerekekről, a család fontosságáról, az összetartó erőről, és talán még aznap eszébe jutott ez az ötlet és mindjárt virágoztatta is. Eljöttünk, megnéztük a helyet, én természetesen mindenben benne voltam, azaz, hogy maximálisan ki fogjuk használni ezt a lehetőséget. Azért is hoztam létre ezt a csoportot, hogy a gyerekek járjanak közösségbe, az anyukák szokjanak ki a házból, legyenek vidámabbak a párjukkal szemben, és ez a mostani kezdeményezés mindenkinek gyümölcsöző lehet  a jövőre nézve is.” – mondta el Tiboldi Bea, a csíki anyák levelezőlistájának létrehozója és egyik lelkes vezetője.
„2011 a család, a közösség éve, gondolkoztam, hogy ezt szóban, verbálisan nagyon sokszor meg tudjuk mi ünnepelni, de valami konkrét tett is kellene szülessen belőle. Az egyház mindig azt hiszi, hogy lehet jobban, lehet szebben csinálni.  Ez a ház mostanig kollégiumként működött, de felépült Somlyón a nagy kollégiumi ház, ez üressé vált. Így jött a gondolat, hogy a csíki anyáknak felkínáljuk. Beáékban úgy látom, hogy jó partnert találunk erre a projektre. Én azt hiszem, hogy ha ők itt jól tevékenykednek a családok körül, akkor nekem, mint gyermekvédelmi embernek, kevesebb dolgom lesz. Adná az Isten, hogy nagyon jól dolgozzanak!” – válaszolta Böjte Csaba atya arra a kérdésünkre, hogy miért tartotta fontosnak oadaadni használatra a csíki anyák közösségének az Albert-házat. „Az évek során nagyon sokszor azt tapasztaltam, hogy amikor egy család széthull, vagy baj van, az mindig évekkel előtte jelentkező problémákból ered, amiket nem oldanak meg.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_kozossegi-haz-a-csiki-anyaknak-30-_b.jpgVolt olyan, hogy három gyereket, ikerfiúcskákat fogadtunk be, az anyuka öngyilkos lett, a férfi ivott, bajok, feszültségek voltak. Szegény néni itt is, ott is próbált segítséget kérni, hogy vegyenek le a teherből valamit róla, de nem bírta, idegileg összeomlott, és ilyen végzetes tettre szánta el magát. A prevenció nagyon-nagyon fontos. Csíkszeredában is több olyan ismerős van, akiknél nagyon súlyos depresszió alakult ki a két éves gyes során. Ezért is fontos, hogy legyen egy ilyen klubhelyiség. A két év úgy is eltelhet, hogy az anyuka leszokik a városba járásról, a gondolkodásról, de nagyon nagy lehetőség ez a két év arra is, hogy az anyukák önmagukat képezzék, hogy egymással megosszák gondjaikat, bajaikat és ennek ez a klubhelyiség egy fórum szeretne lenni. Fontos, hogy a társadalom a maga kis eszközeivel odafigyeljen a családokra és segítsen, mert biztos, hogy ha a demográfiai fronton elvérzik a népünk, akkor hiába küzdünk az autonómiáért, a kettős állampolgárságért, egyetemeinkért, akármiért, úgy sincs jövő…”
A szentmisét követően a jelenlevők átsétáltak a Müller László utcában található lakásba, amelyet Tamás József püspök atya megszentelt, majd Csaba testvér jóvoltából a jelen levő gyerekek ajándékokat is találtak az ott levő karácsonyfa alatt. De a legnagyobb ajándék mégis a karácsonyfára felakasztott lakáskulcs volt.
A Szent Ferenc Alapítvány összesen 62 házában működik valamilyen, kismamáknak szóló tevékenység, de elsődlegesen a gyerekvédelemre esik a hangsúly, a most átadott házat egyfajta, kismamáknak szóló, koordinációs központként képzeli el Böjte atya. „Azt hiszem, hogy ebbe a kibontakozásba, ebbe a fejlődésbe bármi belefér. Például az az anyuka, aki vidékről bejön egy kisbabával, itt tisztába teheti a gyerekét, vagy megpihenhet, vagy esetleg gondolatot cserélhet hasonló jellegű anyukákkal. És ilyen értelemben, ha vannak olyan idősebb hölgyek, akiknek kedvük volna, hogy itt a klubban önkéntesen besegítsenek, jelen legyenek, tanácsot adjanak, tapasztalataikat megosszák a fiatalokkal, akkor jelentkezzenek Beánál, mert örömmel fogadjuk őket.”
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_kozossegi-haz-a-csiki-anyaknak-22-_b.jpgTiboldi Bea még hozzátette: „ nagyobb rendezvényekre Csaba testvér és Zsóka is felajánlotta a somlyói kollégiumot, péntekenként visszamehetünk a Kaptárba is, de nagyon jó, hogy lehet egy könyvtárunk, helyhez kötött dolgaink lehetnek itt, amelyek a mieink, minket képviselnek, így hatékonyabban tudunk mi is működni. Remélhetően januárban meglesz az egyesületünk is, készül a honlapunk, és én bízom abban, hogy kapunk lelki erőt is és a gondviselés is mellettünk lesz. Ez egy kezdet, nem tudom pontosan, hogy mi fog következni, de megszervezzük együtt, mert apró lépésekből lehet nagyot alkotni.”
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_kozossegi-haz-a-csiki-anyaknak-36-_b.jpg„Szívem minden melegével imádkozom, hogy ez a kezdeményezés Isten akarata szerint szépen fejlődjön, és ha már a család éve van, akkor eresszük előre ezerrel!” – zárta Böjte atya a beszélgetésünket.
Péter Beáta