Példa nélküli II. János Pál boldoggá avatásának gyorsasága

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_1493491_nagy.jpgA francia apácát gyógyíthatatlan betegsége miatt már munkája feladásának gondolata foglalkoztatta, mire bekövetkezett a II. János Pálnak tulajdonított csoda, ezzel pedig a pápaság történetének leggyorsabb boldoggá avatási eljárása indult el.

A 49 éves Marie Simon-Pierre 2005 júniusában kelt fel betegágyából, két hónappal azután, hogy II. János Pál pápa meghalt. Az apáca korábban négy éven át Parkinson-kórban szenvedett. A lengyel származású katolikus egyházfő utódja, XVI. Benedek múlt hét pénteken fogadta el a Marie nővér gyógyulását csodának nevező dekrétumot, megnyitva az utat II. János Pál pápa május 1-i boldoggá avatása előtt.
„Amikor felkeltem, éreztem, hogy már nem vagyok ugyanaz, aki voltam' – mondta el Marie nővér egy dél-franciaországi sajtókonferencián. 'Nem volt, ami lehúzta volna az izmaimat, teljesen normálisan tudtam mozogni. Számomra ez igazi újjászületés volt' – tette hozzá.
Marie nővér előző este azt mondta rendtársainak, hogy romló egészségi állapota miatt nem tud már a szülőotthonban dolgozni. 'Megkértem, hogy írja le János Pál pápa nevét. Írása olvashatatlan volt, s akkor azt mondtam magamnak: a reményen kívül nem maradt semmi' – nyilatkozta az egyik rendtársa. Az orvosok nem találtak tudományos magyarázatot a gyógyulásra, bár tavaly többen is megkérdőjelezték a csoda bekövetkeztének létjogosultságát.
A Szent-Péter téren megrendezendő boldoggá avatási ceremónián várhatóan több százezren teszik majd tiszteletüket, ugyanúgy, ahogyan az a néhai Karol Wojtyła 2005-ös temetésén is történt. Marie nővér reményét fejezte ki, hogy ott lehet a történelmi eseményen. 'Gyógyulásom óta sok kérést kaptam az imádkozók részéről szerte a világon. Ezeknek az embereknek csak azt tudom mondani: ne adják fel, a fény mindig ott van az alagút végén' – mondta el az apáca.
2005. április 8-án a téren azonnal felharsantak az azonnali szentté avatást követelő Santo subito! kiáltások. Egy hónappal elődje halála után Benedek pápa az egyház ötéves várakozási idejéről szóló rendelkezését félretolva azonnal megkezdte a processzust, ezzel II. János Pál lenne a legrövidebb idő alatt boldoggá avatott egyházfő a pápaság történetében.
kultura.hu