A Papi Kongregáció levele a papok missziós identitásáról

Nyomtatás

Január 24-én tették közzé a vatikáni dikasztérium levelét, amelynek címe: „A pap missziós önazonossága az egyházban, mint hármas feladata gyakorlásának elválaszthatatlan dimenziója”.

Ez a hármas feladat a tanításra, a megszentelésre és a kormányzásra vonatkozik. A levél témája kapcsolódik a kongregáció legutóbbi plenáris üléséhez, amelyet 2009 márciusában tartottak. Utalással XVI. Benedek tanítására azokat az időszerű kérdéseket mélyíti el, amelyek életbevágóan fontosak az egyház élete szempontjából.
Mauro Piacenza bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa az Osservatore Romano hasábjain mutatta be a levelet. A cikkben hangsúlyozza: a II. vatikáni zsinat szerint a zarándok egyház missziós természetű. Az egyház nem önmagától és önmagáért létezik, hanem a Fiú és a Szentlélek küldetése jelenti kezdetét. Arra kapott meghívást, hogy lépjen ki önmagából és induljon el a világ felé, hogy a velünk-való-Isten jelévé váljon. A kongregáció plenáris ülésén az atyák egyetértettek abban, hogy szükség van a missziós elkötelezettség megújítására, a szüntelenül teret hódító szekularizációval szemben. Ennek következménye azoknak a kulturális és társadalmi struktúráknak a széthullása, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak a hit átadásához.
A missziós gyakorlat megújítására egyetemes szinten szükség van, minden Krisztus-tanítvány részéről. A misszió ott valósul meg, ahol Krisztus hiteles tanítványa él, imádkozik, szenved és tevékenykedik. Piacenza bíboros annak a reményének ad hangot, hogy a Papi Kongregáció levele támaszt nyújt a papok mindennapos missziós elkötelezettségéhez, tudatosítva, hogy ténykedésük alapvetően a Szentlélek művének imádságos lélekkel történő befogadásától függ.
(vm)