Ha a keleti keresztények eltűnnek, a Nyugat a gyökereit veszíti el

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_1256746_nagy.jpgMíg az Európai Unió külügyminiszterei január 31-én elvetették egy közös állásfoglalás kiadását a vallásszabadságról, Antoine Audo jezsuita, szíriai káldeus püspök arról beszél, miért érinti közelről Európát is a keleti keresztények helyzete. A püspökkel a La Croix készített interjút.

Antoine Audo az interjúban úgy fogalmaz: az Európai Uniónak kell, hogy legyen mondanivalója az állandó bizonytalansággal sújtott országoknak. Kelet ma jobban várja a Nyugat támogatását, mint eddig bármikor. Konkrétan az Irak lerohanásában és Izrael feltétel nélküli támogatásában megnyilvánuló amerikai befolyás ellensúlyozásában várnak segítséget.
Az Európában ismert pozitív laicitás a Közel-Keleten nem alkalmazható Antoine Audo szerint. A szóban ugyanis benne rejlik az a világnézet, amely különválasztja a politikát és a vallást. Márpedig ez a felfogás nem egyeztethető össze a muzulmán és az arab kultúrával.
Ezért a Közel-Kelettel foglalkozó szinódus résztvevői inkább a polgárjogok, a vallási egyenlőség és a köz érdekeit szolgáló állam fogalmát használták. Az emberi méltóság fogalmát hangsúlyozták, mert ezek az arab-muzulmán kultúrának is részei. Ezeket az irányokat tudná támogatni Európa is.
A keresztények mindig is fontos tényezőnek számítottak a közép-keleti országok történelmében. Évezredek óta jelen vannak a térségben. A muzulmánokkal együtt képesek voltak olyan társadalmakat létrehozni, amelyek a kölcsönös tiszteleten alapulnak. Így sajnálatos volna Irakban éppúgy, mint a térség többi országában, ha ezeket az arab keresztényeket elveszítenénk – mondta el a lap kérdésére a jezsuita püspök.
Az arab kultúra a mi kultúránk is. A muzulmánokkal szemben a keresztények mindig is kulturális hidat alkottak. Ha lemondanánk erről a gazdagságról, annak nagyon káros hatásai volnának nem csak a keresztényekre, hanem az iszlámra is, amely egyszerre saját magával találná szemben magát, testvérgyilkos háborúinak áldozataként.
A keleti keresztények eltűnése az egyre inkább elvilágiasodó Nyugat számára is káros volna, hiszen ezáltal elveszítené saját történelmi és földrajzi gyökereit. Ezért fontos tehát, hogy segítsen megőrizni ezt a tiszteleten és párbeszéden alapuló kultúrát.
Arra a kérdésre, hogy rémhírterjesztés-e, hogy a keleti keresztények el fognak tűnni, a káld szertartású katolikus egyház püspöke így válaszolt:
Ez elsősorban politikai szándék kérdése. Ha az erőszak nem enyhül, ha senki nem szab gátat az iszlám szélsőséges irányzatainak, akkor lehet okunk aggodalomra. A mi ellenálló képességünknek is megvannak a határai.
Magyar Kurír