Hamvazószerda elviszi a farsangot

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_farsang1_b.jpgGyergyóremete lesz a házigazdája a Hargita megyei farsangtemetésnek

Mulatozás, lakomák, vidámság, bolondozás, tánc jellemzi a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakot. A hagyományok szerint ez az önfeledt szórakozás, dús lakomák ideje, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt. Gyergyó vidékén a farsangi időszak legjellegzetesebb mozzanata a farsangtemetés – a hagyományőrző csoportok mellett erre az alkalomra készülődik a települések apraja-nagyja.
Az évszázados ünnepségsorozat, a farsang köré vidékenként más-más szokás, hagyomány fűződik, de a bálok, víg mulatságok, az álarcos alakoskodás szinte mindenhol fellelhető. Vidékünkön is egyre nagyobb teret hódít a népszerű hagyomány felelevenítése, az egyes településeken tartott farsangolás mellett egyre több kisebb közösség is szervez farsangi mulatságot; a valamikori fonók hangulatát pedig kézműves foglalkozások keretében próbálják felidézni. Ebben az időszakban maszkok, álarcok készülnek óvodások, iskolások keze nyomán, és a hagyományőrző csoportok is kiemelt hangsúlyt fektetnek a farsangi készülődésre.
A Tarisznyás Márton Múzeum keretében működő játszóházban már február elején elkezdődött a farsangi készülődés. A heti rendszerességgel zajló kézműves tevékenységeken részt vevő gyerekek kalákában készítik az álarcokat, jelmezeket, amiket a március 4-ei, fergeteges fánksütéssel egybekötött farsangzáráson ölthetnek magukra. A fánkkóstolásig még két alkalommal, február 18-án délután és 25-én is 4 órától várják a készülődésbe bekapcsolódni vágyókat.
Idén is ölre megy Cibere vajda és Konc király
A gyergyószentmiklósiakat idén is a Márton Áron utcai tájház udvarára várják farsangtemetésre március 6-án, vasárnap. A jelképes télűzés a szokásos zajos felvonulással kezdődik, ami a Szent Miklós-templom elől indul déli 12 órakor, ugyanakkor egy másik menet a Szent István-templomtól érkezik. A farsangolók a Népművészeti Alkotóház udvarán találkoznak, ahol Cibere vajda és Konc király harcának lehetnek tanúi. A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló dramaturgiai játék régi időkből fennmaradt, Kisné Portik Irén néprajzkutató által gyűjtött és idén az ifitékás fiataloknak betanított szövegtöredékekből, kurjantásokból álló versikék révén elevenedik fel.
Ditróban három napos farsangolást tartanak
A farsangi időszak Gyergyó vidékén legjellegzetesebb mozzanata, a farsangtemetés hagyománya Ditróban élt meg folyamatosságában a leghosszabb ideig. A településen idén is több napos rendezvénysorozattal készülnek az ünnepségre. A helyi hagyományőrző csoport szervezésében  március 6-án és 8-án a délutáni órákban kerül sor a maszkurázásra, amikor a különböző jelmezbe öltözött figurák hangos ostorcsattogtatással, kurjongatásokkal, farsangi szerepjátékok bemutatásával vonulnak át a falun. Hamvazószerdán, március 9-én szintén hatalmas ünnepség keretében égetik el a szalmabábút. A látványos és igen szórakoztató rendezvénysorra már zajlanak az előkészületek Ditróban, a helyi hagyományőrző csoport közel ötven tagja a község magyarországi testvértelepülésén, a kamuti farsangoláson mutatja be az ünnepkör gyergyói szokásait.
Remete lesz a házigazdája a Hargita megyei farsangtemetésnek
Március 5-én, szombaton Gyergyóremetén találkoznak a megye 12 településének hagyományőrző csoportjai és temetik el a farsangot. „Remete esetében nem csak hagyományápolásról, hanem hagyományteremtésről is beszélhetünk, mert évtizedekkel ezelőtt húshagyó kedden sokan átmentek a szomszédos Ditróba, megnézni a maszkuraégetést. Pár éve rendszeresen részt veszünk a megyei farsangtemetéseken, ugyanakkor igyekszünk helyi szinten is feléleszteni a hagyományt” – mondta el a Székelyhon.ro-nak Portik Bakai Ádám kulturális referens.
A nagyszabású rendezvényre több száz vendéget várnak; a ditrói, szárhegyi, csíkszentkirályi, szentsimoni, csíkmenasági, csobotfalvi, domokosi, kászonaltízi, csíkborzsovai, alsósófalvi, csicsói és szentegyházi hagyományápoló csoportok mellett más településekről érkező érdeklődőkre, turistákra is számítanak. A rendezvény a Hargita Megyei Kulturális Központ, Gyergyóremete önkormányzata, a Balás Gábor Művelődési Ház, Tolvajas Remetei Ifjúsági Egyesület, valamint az Együtt a Jövőnkért Egyesület közös szervezése.
Pethő Melánia