Spányi Antal székesfehérvári püspök lesz a csíksomlyói búcsú szónoka

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_8444560_nagy.jpgAz idén is több százezer zarándokot várnak a Csíksomlyói búcsúra, amelyet az idén június 11-én tartanak. A Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben található Hármashalom oltárnál megtartott szabadtéri szentmise ünnepi szónoka Spányi Antal székesfehérvári püspök lesz.

Az idei búcsú mottója: „Mária által Jézushoz!” Az előző évekhez hasonlóan most is fontosnak tartjuk hangsúlyozni: a csíksomlyói pünkösdi búcsú elsősorban zarándoklat, és szeretnénk, ha – történelmi múltjához hűen – vallási cselekmény is maradna.

 

A legfontosabb tehát az, hogy a Csíksomlyóra zarándokolók az Isten imádását, a boldogságos Szűz Mária tiszteletét tartsák szem előtt, és tudatosítsák magukban, hogy a bűnbánati gyakorlatok, a gyónás, az áldozás és a szentmisén való részvétel mellett a zarándoklatnak az áldozatvállalás is része.
Évről évre megtapasztalhatjuk azonban, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsúsok között sokan vannak olyanok, akik nem a lelki-vallásos tartalmat és lelkületet keresik, hanem annak alkalmaként használják fel, hogy a keresztény értékrendtől merőben eltérő csoportidentitásukat mutogassák. Ennek a több éve megfigyelhető jelenségnek a megemlítésével nem szeretnénk senkit bántani, de mint a kegyhely őrei úgy gondoljuk, hogy ezek a megnyilvánulások nem találkoznak a búcsús zarándoklat alapvető értelmével, szerepével, amely a bűnbánatban, az Istennel való közös találkozásban, a Mária-tiszteletben keresendő.
Törekedjünk tehát a búcsújárás szerepének megőrzésére úgy egyénileg, mint közösségi szinten, hogy keresztényekként megfelelő magatartásunkkal méltó folytatói lehessünk és maradhassunk őseink hitének, a csíksomlyói búcsújárás hagyományainak! Meggyőződésünk, hogy a közös imádkozásban és a közös Szűzanya-tiszteletben megnyilvánuló tiszta hit az Istenre való rátalálás mellett minden magyar egymásra találásának a kegyelmévé is válik. (Fr. Péter Arthur OFM csíksomlyói ferences házfőnök)
A búcsú liturgikus programja
Június 10-én, péntek este a 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a 2011-es csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelyet a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás követ.
Június 11-én, szombaton fél 6-tól folyamatos gyóntatás és áldoztatás lesz a kolostor négyszögletű udvarában. A szentmisék reggel 7-kor, 8-kor és este 7 órakor lesznek a kegytemplomban.
Az ünnepi szentmise, amelyet a Duna Televízió élőben közvetít, fél 1-kor kezdődik a Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben található Hármashalom oltárnál. A szentmise szónoka Spányi Antal székesfehérvári püspök lesz. A kordon a papsággal fél 11-kor indul a Csíksomlyói Ferences Kolostor elől. Éjszaka a kegytemplomban reggelig tartó virrasztásra kerül sor.
Június 12-én, vasárnap pünkösd ünnepe. A szentmisék reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.
Június 13-án, hétfőn, pünkösd másodnapján a szentmisék szintén reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.
A búcsú szónoka Spányi Antal székesfehérvári püspök
Spányi Antal székesfehérvári püspök Budapesten született 1950. november 13-án. Az Esztergomi Papnevelő Intézetben folytatott tanulmányok után szentelték pappá 1976. június 19-én. Az esztergomi főegyházmegye papjaként káplánként szolgált Ludányhalásziban (1976–1977), Szécsényben (1977–1983), Budapest-Középsőferencvárosban (1983–1988), majd plébánosként ugyanitt. 1992–2003 között Budapest-Erzsébetváros (Rózsák tere) plébánosaként az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban szolgált, ahol nagyszabású templomrekonstrukciós munkákat végzett. 1994-ben pápai kápláni címet kapott, 1995-ben érseki általános helynök és főszentszéki bíró lett.
1998-ban tharrosi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki II. János Pál pápa. 1998. március 28-án Budapesten Paskai László bíboros püspökké szentelte. A Szentatya Székesfehérvár püspökévé 2003. április 4-én nevezte ki. Beiktatására 2003. május 24-én került sor.
A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia megbízásából a 2004 pünkösdjén indult Katolikus Rádió vezérigazgatója.
A műemlékek példaértékű felújításáért, nagyszabású kultusztörténeti, művészettörténeti konferenciák, kiállítások szervezéséért, valamint műtárgyvásárlások és restaurálások támogatásáért Spányi Antal püspököt 2009-ben a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Henszlmann Alajos Díjjal tüntette ki.
Jelmondata: Laudetur Jesus Christus! (Dicsértessék a Jézus Krisztus!)
A csíksomlyói kegytemplom liturgikus programja 2011-ben
Június 13-án Szent Antal ünnepe. A szentmisék a kegytemplomban reggel fél 8-kor, fél 11-kor és este 7 órakor lesznek. Az esti szentmise keretében megáldják a gyermekeket. A fél 11-es ünnepi szentmisére jó idő esetén a Szent Antal kápolnánál, kedvezőtlen időjárás esetén a kegytemplomban kerül sor.
Július 2-án, Sarlós Boldogasszony ünnepén van a kegytemplom búcsúnapja. Szentmisék reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.
Szeptember 11–12-én kerül sor az őszi Mária neve búcsúra. A szentmisék időpontja mindkét napon: reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 óra.
Október 3-án az este 7 órakor kezdődő szentmise keretében emlékezünk meg Assisi Szent Ferenc boldog haláláról, a Tranzitusról.
Borsodi L. László ferences sajtóreferens