Nyüzsögnek majd a magyarok Hunyad megyében

Nyomtatás

A tavalyi sikeres kezdet után az idén is megrendezik Romániában a Hunyad Megyei Magyar Napokat. A május 28. és június 5. közötti fesztivált 23 településen tartják. Szerveznek szórványkonferenciát, valamint klasszikus zenei koncertet, színházi előadást és gyermekprogramokat is.

Amíg tavaly a bukovinai székelyek megyebeli megtelepedésének századik évfordulóját ünnepelték a magyar napokon, addig idén a szervezők szeretnék, ha a romániai Hunyad megyei magyar közösség tagjainak „egymásra találása és a szolidaritás megerősödése kerülne a középpontba”.
A tavaly 11 településen lezajlott 7 napos rendezvénysorozaton 5000 ember fordult meg. A szervezők célja most az, hogy az idén 23 helységben 8 nap alatt a résztvevők létszáma meghaladja a 6000 embert. A 21 nagyobb rendezvényt a második alkalommal megszervezendő romániai országos Összetartozunk című szórványkonferencia nyitja meg, majd ifjúsági tábor, néptánctalálkozó és nemzetközi gulyásfőző verseny is várja a közönséget.
A 10 napos Hunyad Megyei Magyar Napok kínálatában Bikini-koncerttől klasszikus és könnyűzenei, valamint színházi előadáson, gyerekprogramokon át ifjúsági és nyugdíjasprogramokig szerepel még humorparádé, tudományos szimpózium, fotókiállítás és filmvetítés is. Mindezek mellett tartanak emlékműavatást, vásárt, vallási rendezvényt, kirándulást és vetélkedő is – olvasható a Nyugati Jelen című aradi napilap honlapján.
(MTI)/MNO - BL