Új ferences sikerkönyv: A logoterápia tankönyve

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_logoterapia.jpgAz Agapé Ferences Nyomda és Könyvkiadó egy újabb sikerkönyvet jelentetett meg, mégpedig a híres, osztrák származású pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, Elisabeth Lukas: A logoterápia tankönyve c. kötetét.

Elisabeth Lukas Viktor Emil Frankl (1905−1997) tanaira − az ún. logoterápiára és egzisztenciaanalízisre − támaszkodva, azokat módszertanilag továbbfejlesztve alakítja ki saját szempontrendszerét. Téziseit, meglátásait sikeresen alkalmazza praxisa számos területén. Ez az új Agapé-kiadvány abból a szempontból is kiemelkedően jelentős, mert segítséget nyújt egyre gyorsuló világunk fokozott létállapotainak át- és túlélésére. Az „életiskola” módszereivel, gyakorlatával helyes döntések meghozatalára ösztönöz, a mindennapjainkat állandóan behálózó stresszhelyzetekből, szorongásos szituációkból segít kiutat keresni és találni. Nyilvánvalóan egyénfüggők azok a képességek, amelyekkel ezen állapotok kezelhetők: van, aki könnyebben lép túl rajtuk, de jó páran akadnak olyanok is, akiknek komoly testi-lelki gyötrelmet jelentenek. A logoterápia tankönyve mindenki számára közérthető, de a tudományos gondolkodás nyelvezetét megtartva nyújt át számos gondolatot a logoterápia tudománytörténeti jellemzőiről, módszereiről, beszélgetésformáiról és nem utolsó sorban: jövőjéről.
A könyvben olyan − sokszor valamennyiünket is érintő − kérdéskörök, témák merülnek fel, mint amilyen az ambivalencia, a befalazott emberi lét, a szorongásos neurózisok kialakulása és gyógyítása, a hisztéria, a pszichoszomatikus megbetegedések, a depressziók, a gyász, a függőségek, a vákuumlét és kiútjai, de a különböző viselkedési és táplálkozási zavarokról, e tünetek logoterápiával történő kezelési módjairól, elviseléseiről, tűrhetővé tételéről is olvashatunk. Ez kiadvány elsősorban a „logoszközpontúság” eszközrendszerével válik hasznos olvasmánnyá például a segítőhivatású szakemberek, a pedagógusok, vagy az értelemkérdés iránt érdeklődők számára is.
A szerző számos egyetemi előadásának, és immár 17 nyelven megjelent műveinek köszönhetően méltán vált világhírűvé. A könyvbe lehetőség van on-line bele is lapozni az alábbi weboldalon.
www.magyarkurir.hu