A Szent Rita-kápolnát a szeretet építi

Nyomtatás

„Az Úr Jézus újszövetségi áldozatának helyét – az oltárt – szeretnénk közelebb vinni idős, Alszegben lakó testvéreinkhez” – áll abban az alapító okiratban, melyet csütörtökön délután ünnepélyes keretek között helyeztek el a Gyergyóremetén épülő Szent Rita-kápolna épületének alapzatába.

Rita-kápolna épületének alapzatába.
„Akkor, amikor a szegénység nagyon rányomja az emberek életére a maga bélyegét, mégis azt tapasztaljuk, hogy ott, ahol van összefogás, ahol az emberekben van jóakarat, jó szándék, ott, ahol az emberekben van tenniakarás, a közös összefogás csodálatosan szép dologkat tud alkotni” – fogalmazott ünnepi beszédében Tamás József segédpüspök a Gyergyóremetén épülő Szent Rita- kápolna alapító okiratainak elhelyezése alkalmából tartott ünnepen. „Hogyha az Úr nem építi a házat, hasztalan fáradnak az építők” – idézte a zsoltár szavait a segédpüspök, fohászában pedig Isten áldását kérte az építtetőkre, az építőkre és mindazokra, akik élvezni fogják az építmény áldásait.
Téglajegyeket értékesítenek
A Fenekalja 55. szám alatt létesülő istenháza régi terveket vált valóra: a templom építése Msgr. Orbán László pápai prelátusnak, az egyházközség egykori plébánosának gondolata, aki a telket megvásárolta. A terv kivitelezése, a műszaki rajzok elkészítése Lázár Lajos plébános idején elkezdődött, míg végül a 2009. augusztus elsejétől Remetére helyezett Bakó Antal plébános rendezte a tulajdonviszonyt, és új, a mai törvényeknek mindenben megfelelő dokumentációt készíttetett.
Bár a kápolna terve már régebben elkészült, és az alapkőletételre is sor került még múlt évben, az építkezés, a telekkönyveztetés miatt, csak idén áprilisban kezdődhetett elt. A plébánia rendelkezésére álló anyagi alap sem volt elegendő az összértékben közel 600 ezer lej nagyságrendű munkálatokra, ezért Bakó Antal plébános ötletére téglajegyeket bocsátottak értékesítésre.
„A plébánia költségvetéséből évi 15 ezer lejnél többet nem tudunk a kápolnára fordítani. Ezt az összeget megígértem. Az építkezéshez szükséges dokumentáció összeállításával már tavaly meghaladtuk a keretet. Idén is már 23 ezer lejt adott az egyházközség. Ezenkívül Orbán László prelátustól 23 ezer lej, ismeretlen adakozótól 10 ezer lej érkezett. Az egyháztanács és a Mária-társulati vezetők elindultak a téglajegyekkel” – mondta el Bakó Antal plébános. Tájékoztatása szerint eddig mintegy háromszázötven téglajegyet vásároltak a hívek. „A templomokat mindig a szeretet építi, nem a pénztárca. Arra számítunk, hogy aki szereti az egyházat, és segíteni akarja a kápolna építését, lakhat bárhol a faluban vagy a világon, a téglajegy vásárlásával támogathatja e nemes célt” – véli Bakó plébános.
Az önkormányzat jelentős anyagi támogatására is számíthatnak
Az eddigi segítség és a munkagépek rendelkezésre bocsátása mellett az önkormányzat anyagi támogatásáról biztosította a híveket Laczkó Albert Elemér polgármester. „Az önkormányzat soron következő ülésén 100 ezer lejt fogunk tudni elkülöníteni és azonnal folyósítani ehhez a munkához – ezt önerőből adja a község. Ezenkívül természetesen a munkagépeink továbbra is rendelkezésre állnak, és már Bukaresttől is megkértük a támogatást” – tájékoztatott a polgármester.
Pethő Melánia