Ferences diakónusszentelés az Erdélyi Ferences Rendtartományban

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Unnepek_2014308.jpgNéhány év szünet után idén ismét lesz ferences diakónusszentelés a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartományban. A diakónusokat előre láthatóan egy év múlva szentelik pappá.

Sebestyén Antal fr. Albertet és Főcze Imre fr. Bonaventurát négy egyházmegyés teológussal együtt június 28-án a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében szenteli diakónussá dr. Jakubinyi György érsek a gyulafehérvári székesegyházban.
Fr. Albert 1966. augusztus 19-én született Déván, fr. Bonaventura pedig 1984. július 18-án Gyimesfelsőlokon. Mindketten a szászsebesi ferences kolostor lakói, és a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet hallgatói.
2004-től tagjai az erdélyi ferences rendtartománynak. Az évek folyamán letett egyszerű fogadalmak után 2010. szeptember 8-án a csíksomlyói kegytemplomban öt rendtársukkal együtt tették le örök fogadalmukat fr. dr. Orbán Szabolcs OFM tartományfőnök kezébe.
A teológiai tanulmányok elvégzése mellett ugyanis az örök fogadalom is feltétel, hogy a rendtagok közül valakit diakónussá szenteljenek.
A diakonátus az egyházi rend szentségének első fokozata, a papszentelés csak a diakonátus után következhet. A II. Vatikáni Zsinat óta két formája van: átmeneti, ha papságra készülő klerikus kapja, ebben az esetben a diakonátussal kezdődik a zsolozsma és a cölibátus kötelezettsége; és lehet állandó, ha felvevője nem kíván a papság felé tovább lépni.
Az erdélyi ferences rendtartomány két újonnan felszentelendő szerzetese számára a diakonátus átmeneti – őket minden bizonnyal 2012-ben szentelik pappá.
Borsodi L. László
ferences sajtóreferens