Történelmi események helyszínein járva

Nyomtatás

A dévai - Gyermekvédelmi KözpontA nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnázium Rákóczi Szövetsége június 14-én autóbuszos kirándulást szervezett Nagyvárad–Vajdahunyad–Déva–Marosillye–Máriaradna–Arad–Nagyvárad útvonalon. A kiránduláson a Rákóczi Szövetséghez tartozó 14 diák és a két főszervező – Benedek Ramóna hitoktató és Vincze Zsolt történelem szakos pedagógus – vett részt.

 

 

A kirándulás célja az iskola Rákóczi Szövetségéhez tartozó diákok közötti kapcsolatoknak, barátságoknak az elmélyítése, a nemzeti történelem fontos helyszíneinek meglátogatása, illetve eseményeinek megismerése volt.
A kirándulás első állomásán, Vajdahunyadon a gyerekek megismerkedhettek a vajdahunyadi vár, illetve a Hunyadi család történetével. Külön érdekességnek számított a várban folyó forgatás: a gyerekek nagy örömmel fényképezkedtek a reklámforgatás statisztáival.
Vajdahunyadi várVajdahunyad után a következő állomás Déva volt. Az egykori Ferenc-rendi kolostor meglátogatása során a gyerekek betekintést nyerhettek a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett kollégium, iskola és gyermekgondozó intézet életébe is. A Gyermekvédelmi Központ meglátogatását közös ima és éneklés zárta. Az ezt követő úti cél „magos Déva” vára volt: a vársiklón való izgalmas „utazás” után sor kerülhetett a vár felfedezésére, a vár történetének megismerésére, úgy ahogyan azt a legenda és a történelmi valóság megőrizte.
Déva után a kirándulók Arad felé indultak. Marosillyén meglátogatták Erdély nagy fejedelmének, Bethlen Gábornak a szülőházát, Máriaradnán pedig a magyar Mária-kegyhelyek egyikének számító Ferenc-rendi kolostort, amely híres búcsújáró hely is. A máriaradnai látogatást újabb közös ima és éneklés zárta.
A kirándulás utolsó állomásán, Aradon a város történetének az 1848-1849-es magyar forradalomban és szabadságharcban játszott szerepének rövid ismertetése után a gyerekek megtekinthették Zala György híres alkotását, a 13 honvédtábornok aradi vértanú tiszteletére állított Szabadság szoborkompozíciót.
Nagyváradra a hosszú úttól kellőképpen elfáradva, de vidáman érkeztek vissza a kirándulók. A vélemény egyöntetű volt: a kirándulás nagyon jól sikerült, elérte célját és mindenki reménye szerint újabb kirándulások következnek.
Reggeli Újság