Kevesebb a szőlő, de kiváló a minősége

Nyomtatás

ImageA szokásosnál kevesebb lesz a bor az idén, az átlagos évekre jellemző, négymillió hektolitert meghaladó mennyiséggel szemben várhatóan 3,5-4 millió hektoliter kerül a pincékbe - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. 

A szürettel az ország szőlőtermő területein már majdnem teljesen végeztek, nagyobb mennyiségű termés már csak Tokaj-hegyalján van a tőkéken.
A legutóbbi termésbecslés szerint mintegy 581 ezer tonna termést takarítanak majd be a szőlőtermelők, így a várható átlagtermés 8,3 tonna lesz hektáronként. Az idei termésátlag ugyan 25 százalékkal magasabb a tavalyinál, de a termés egy részét elvitte a fagy és az aszály.
A meleg, csapadékszegény nyárutó hatására a szőlőskertekben az érés felgyorsult, a fajták összeértek, felborult az érési sor. Ez a feldolgozásnál gondokat okozott, kedvező volt ugyanakkor, hogy a megfelelő cukortartalom csökkentette a javítási igényt.

A korai fajtákat "szép savakkal", friss zamatokkal szüretelték, a napos, hosszú ősz pedig kedvez a túlérett, töppedt szőlőből származó borkülönlegességek készítésének - mondta Horváth Csaba. 

Duna televízió