Elindult a Katolikus Rádió első vidéki adása

Nyomtatás

A Magyar Katolikus Rádió első vidéki ultrarövid-hullámú adása indult el hétfőn Székesfehérváron, a 96,1 MHz-en.

 

 

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a rádió vezérigazgatója és Radetzky András vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatón elmondta: a helyi szerkesztőség – megőrizve a rádió eddigi katolikus arculatát és keresztény értékközvetítését – napi hatórányi önálló műsort készít. Egyebek között egyórás hírmagazinban számol be a város, a helyi közélet eseményeiről, és a műsorstruktúra részei lesznek kulturális és portréműsorok, hitéleti és várostörténeti magazinok, valamint különféle összeállítások.
Mint Spányi Antal elmondta, a Katolikus Rádiót alapító Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hétévi, középhullámon való sugárzás után döntött arról, hogy a lényegesen jobb minőségű és olcsóbb ultrarövidhullámon próbálja meg sugározni a rádió műsorát. Miután a rádió Budapesten frekvenciát nyert, az év eleje óta fővárosban és közvetlen környékén már az URH frekvencián hallható a műsora. Később egy székesfehérvári és egy szombathelyi frekvenciát is sikerült elnyernie a rádiónak.
A rádió hatórányi műsorának készítésébe a városban működő Médiacentrum, a Fehérvár és a Vörösmarty Rádió munkatársai is bekapcsolódnak – tájékoztatott Radetzky András. A városban nem építettek ki adásra alkalmas stúdiót, a helyi műsorkészítő műhely állítja össze az adásba kerülő műsorokat, s továbbítja őket interneten a budapesti stúdióba, onnan szoftveres alkalmazással jutnak el Székesfehérvárra - mondta el az MTI-nek. Tájékoztatása szerint szeptemberben várhatóan Szombathelyen is elindul a Katolikus Rádió adása, s szeretnék még az idén egy másik városban is megteremteni a sugárzás lehetőségét.
Az elképzelések szerint a következő időszakban az ország délnyugati területén két-három városban indítanák el az adást. A székesfehérvári szerkesztőség műsorstruktúrája sokszínű lesz. A Fehérvári körkép elnevezésű, a közéleti és egyéb fontos helyi eseményekről beszámoló hírműsor mellett kulturális magazint, a fehérvári embereket bemutató portréműsorokat és a helység történetét ismertető műsort is hallhatnak majd a székesfehérváriak – mondta el Csitáry-Hock Tamás szerkesztő. A gyerekeknek szánt műsoridőben helyi szerzőknek – köztük a székesfehérvári Tollpihe Klub diák alkotóinak – a meséi is helyet kapnak majd.
Róth Péter (Fidesz), a város alpolgármestere szerint a Magyar Katolikus Rádió az egyetemes értékek napi gyakorlattá tételéhez nyújt segítséget.
mindennapi.hu